advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Mark is een week gestopt met roken: ‘Frustratie wordt steeds minder’

“Goedemorgen. Normaal gesproken, als ik wakker word, loop ik direct met een bak koffie naar het balkon,” vertelt Mark in een video. De Schiedammer is nog steeds gestopt met roken en nu precies een week onderweg. “Nu zit ik hier met alleen een bak koffie, en dat is prima.” Meedoen aan Stoptober gaat hem naar eigen zeggen goed af.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

dinsdag 08 oktober 2024 14:56

Vorige week dinsdag is Mark Verspeek de uitdaging aangegaan: 28 dagen niet roken om vervolgens helemaal te stoppen. Hij wil namelijk het goede voorbeeld zijn voor zijn dochter, die nu weleens met een potlood in haar mond door het huis loopt. “Daar baal je dan wel van,” zei Mark eerder tegen Twee. “Er zijn nu een hoop mensen bij betrokken, en ik krijg veel steunbetuigingen. Dat motiveert wel.”

Voorbeelden van momenten waarop Mark normaal gesproken zonder moeite een sigaret opstak, waren niet alleen ’s ochtends bij een bak koffie. Ook momenten in de auto, wanneer de navigatie niet meewerkte, verminderde een sigaret de frustratie. “Dan schiet ik een beetje uit mijn slof. Gelukkig wordt dat nu wel minder. Je linkt het niet meer aan een sigaret en dat is volgens mij wel de bedoeling.”

Helemaal op eigen kracht doet Mark het niet. Hij gebruikt zuigtabletten en pleisters om de drang naar een sigaret te verminderen. “Ik denk echt dat dit helpt. Die zuigtabletten heb ik de eerste week weggegeten alsof het niks was, maar ik begreep al snel dat dat niet helemaal de bedoeling is. Maar ik verwacht wel dat ik ze steeds minder nodig zal hebben.”

“Ik zou nu niet weten waarom ik op 1 november weer een sigaret zou opsteken. Dat zou ik heel eerlijk gezegd ook zonde vinden.” Wel is de Schiedammer zich ervan bewust dat er nog moeilijke momenten zullen komen, maar hij ziet er in ieder geval niet meer tegenop.