advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Veel bezuinigingen en hogere rekening voor Schiedammers: harde keuzes in begroting

De gemeente Schiedam keek drie maanden geleden nog tegen een tekort aan van ruim veertien miljoen euro. Nu presenteert de gemeente Schiedam een positieve begroting voor het komende jaar. Om dit te bereiken zijn er pijnlijke keuzes gemaakt. Schiedammers gaan meer betalen en er wordt op veel zaken bezuinigd.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 08 oktober 2024 17:47

Antoinette Laan, wethouder Financiën in Schiedam, presenteert een lijst van 34 bezuinigingen. “We hebben overal gekeken waar we geld kunnen besparen en meer geld kunnen binnenhalen”, vertelt ze. “Je moet proberen de mensen voor wie het pijnlijk is te ontzien. Je moet ook ondernemers ontzien, net als de sterke schouders van de stad.”

De onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing stijgen gemiddeld twintig euro per huishouden. Ook het parkeren wordt tien procent duurder. Daarnaast gaan onder andere de kosten van marktvergunningen en trouwerijen omhoog.

Harde keuzes

De gemeente kijkt allereerst wat er binnen de eigen organisatie bespaard kan worden. In totaal verdwijnen er zestien voltijdbanen (FTE’s). Er zullen geen gedwongen ontslagen komen, maar als een ambtenaar met pensioen gaat kan het bijvoorbeeld zijn dat de gemeente ervoor kiest deze positie niet opnieuw in te vullen.

Daarnaast bezuinigt de gemeente onder andere op het onderhoud van openbaar groen (200.000 euro), de gemeente stopt met natuur- en milieueducatie en verkeersexamens op scholen (72.000 en 15.000 euro) en wordt er bezuinigd op openbaar vervoer voor minima binnen de AOW-gerechtigde leeftijd (20.000 euro).

Ook gaat één van de twee beveiligde fietsenstallingen sluiten (250.000 euro) en wordt er bezuinigd op het beheer van het Wennekerpand (250.000). Er gaat minder geld naar verkiezingen (100.000 euro), brugbediening (100.000 euro), cultuur (100.000 euro) en toerisme (100.000 euro). Daarnaast zijn er nog vele andere kleine en grote keuzes gemaakt.

Zorgen nog niet verdwenen

Door hogere lasten en vele bezuinigingen staat Schiedam komend jaar in de groene cijfers. In 2026 en 2027 staat er nog steeds een minnetje onderaan de streep. “We moeten volgend jaar zien hoe de wereld er dan bij staat”, vertelt Laan. “We hebben te maken met het Rijk, het geld vanuit Den Haag is echt minder dan we eerder kregen. Deze keuzes doen het minste pijn en Schiedam komt zeker niet stil te staan.”

De gemeenteraad van Schiedam zal op 5 november de begroting bespreken.