advertentie
  • rechtspraak
  • Vlaardingen

Hoe lachen en drinken tussen vrienden omsloeg tot een moord binnen het Vlaardingse drugscircuit

Een ruzie binnen het drugscircuit in de Vlaardingse Westwijk loopt in juli compleet uit de hand. In de Johan van Bijnenstraat zijn rond 17:48 uur in de avond zeven knallen te horen. Er wordt meerdere malen geschoten op een 30-jarige Vlaardinger, hij valt naar de grond en overlijdt later. Op 9 oktober staat de Vlaardingse rapper Rudney J. terecht op verdenking van de moord.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 09 oktober 2024 16:37

Op 3 juli 2023 is er op deurbelcamera’s te zien hoe spelende kinderen wegrennen van een groep ruziënde mensen in de Johan van Bijnenstraat in de Vlaardingse Westwijk. “Ik hoef geen geld meer, ik ga jullie vermoorden”, zou het 30-jarige Vlaardingse slachtoffer schreeuwen. Hierna wordt er vanaf 1,5 meter geschoten in de borst van de 30-jarige Vlaardinger.

‘Hij bewoog nog’ 

“Ik voelde dat mijn leven in gevaar was. Ik deed mijn ogen dicht, omdat ik het niet wilde doen”, vertelt J. in de rechtbank. Op de beelden is te zien dat de verdachte na het eerste schot meerdere kogels afvuurt, terwijl het Vlaardingse slachtoffer al op de grond ligt. Het 30-jarige slachtoffer zou volgens de Vlaardingse rapper een wapen hebben gehad en hem willen neerschieten. “Waarom bleef u schieten?”, vraagt de rechter zich met volle verbazing af. Het wordt duidelijk dat tijdens eerdere verhoren J. aangeeft waarom hij bleef schieten. “Hij bewoog nog.” 

“Alleen de verdachte verklaart dat er gesproken is over een pijp (vuurwapen, red.), vertelt de officier van justitie (OvJ). De Vlaardingse rapper zou bij de eerste ontmoeting op 3 juli zelfs zijn rug naar het slachtoffer toe hebben gekeerd tijdens een gesprek. De officier van justitie vraagt zich af wie wie bedreigde. Bedreigde J. zijn 30-jarige ex-vriend, of was het andersom? 

De 30-jarige man zou volgens de OvJ hebben willen praten. Zij citeert het slachtoffer: “Broer ik wil dit oplossen”. Hierna zou de 30-jarige zijn shirt op tillen om te laten zien dat hij geen wapen bij zich had. J. ontkent dit en zegt dat dit niet heeft plaatsgevonden. 

Wel is duidelijk dat de dader en het slachtoffer elkaar kennen. “Ik kende hem een aantal jaar. Ik heb hem leren kennen in de buurt via vrienden”, licht Rudney J. toe. “We hebben samen gelachen, gegeten en gedronken.” De twee waren niet zomaar vrienden, maar handelde beiden in drugs. De Vlaardingse rapper had daarin een groter netwerk dan zijn vriend. Hij verwees klanten door naar de 30-jarige, tot hij hier in maart 2023 plotseling mee stopte. 

‘Je gaat zien wat voor duivel ik ben’ 

“Hij vond dat ik hem iets schuldig was, wat niet zo was”, legt de verdachte uit. De 30-jarige Vlaardinger zou boos zijn, hij is klanten kwijt. Bij hun stamcafé komen ze elkaar op 3 juni tegen. Later wordt er verder volgens de rapper verder gepraat in zijn auto. Daar zou de 30-jarige geld eisen en een mes tonen aan J.. “Jij bent veranderd. Je stuurt geen klanten meer naar me door. Je geeft mij 10 duizend euro”, zou er gezegd zijn. Volgens de verdachte is hij naast de afpersing ook bedreigd. “Het was goed tot ik stopte met de contacten doorsturen. Toen ging hij mijn familie bedreigen.” De rechter leest een van de vermeende bedreigingen door. “Ik ga je k*nk*rmoeder nueken. Ik weet van je gehandicapte broertje. Je gaat zien wat voor duivel ik ben.” Daarnaast zegt J. filmpjes van wapens te ontvangen, die doorgeladen worden.

Na een ontmoeting bij de BP langs de A20 bij Vlaardingen, richting Maasluis, wordt J. in elkaar geslagen voor zijn woning. Hij komt thuis met een bebloed gezicht. Het wordt de Vlaardingse rapper te veel. Hij koopt een wapen. “Het was de eerste keer dat ik een wapen had. Ik was bang voor de veiligheid van mijn familie.”

Veroordeeld voor afpersing

De officier van justitie trekt het vermeende afpersen en bedreigen in twijfel. De video’s en berichten waarin de verdachte wordt bedreigd zijn gefilmd vanaf een andere telefoon en niet direct van zijn telefoon zelf afgehaald. Zij vraagt zich af of de beelden niet door de verdachte gefabriceerd zijn. De advocaat van J. vindt het juist wel aannemelijk dat haar cliënt werd afgeperst door de 30-jarige Vlaardinger. “Hij heeft al eerder vastgezeten voor afpersing. Iedereen in de buurt wist ook dat er ruzie was tussen de twee.” 

3 juli 2023

De 30-jarige Vlaardinger gaat naar het huis van Rudney J., waar hij laat weten dat die wil spreken met Rudney. Terwijl de verdachte de trap afloopt zegt hij in de rechtbank het niet te vertrouwen en hij laadt zijn nieuw gekochte wapen door. Buiten de flat gaan de twee met elkaar in gesprek, waarna de 30-jarige Vlaardinger weer vertrekt. Maar hij keert een paar minuten later terug naar de woning van Rudney. De Vlaardinger ziet een vriend van Rudney waar hij ruzie mee heeft aankomen bij het huis. Er ontstaat een discussie, waarna er plotseling geschoten wordt. Volgens de OvJ probeerde het slachtoffer na het eerste schot nog te vluchten.

Pas een aantal dagen later wordt J. opgepakt door een arrestatieteam. Zijn telefoon heeft die vanaf de Erasmusbrug in de Maas gegooid en het wapen heeft hij ook niet meer. “Ik wilde niet dat andere mensen door mij opgepakt zouden worden.” Het Openbaar Ministerie is er niet over te spreken. “Hij wilde dus niet dat de politie wist van de drugshandel, maar wilde wel uitgebreid verklaren erover.”

'Nachtmerrie zal nooit meer eindigen' 

In de rechtszaal is de familie van het 30-jarige slachtoffer aanwezig. Ze hebben het zichtbaar zwaar. De tante van het slachtoffer zegt dat zij als familie nog elke dag het ondraaglijke verlies voelen. “Onze nachtmerrie is op maandag 3 juli begonnen en zal nooit meer eindigen. Wij zijn een hechte familie die altijd voor elkaar klaarstaat. Dit verlies is niet met woorden te beschrijven. Je hele leven zal je elk moment van de dag worden herinnerd dat je een laffe moordenaar bent”, vertelt de tante tegen de verdachte.

De officier van justitie zegt dat er geen straf is die het verdriet van de familie kan wegnemen. Ze vindt dat J. niet uit noodweer handelde en de Vlaardinger heeft doodgeschoten. Ze eist een celstraf van vijftien jaar en twee weken. De twee weken behelst een voorwaardelijke straf die J. nog boven het hoofd hing. Daarnaast is er door de nabestaanden een vordering geëist van bij elkaar iets meer dan veertigduizend euro. 

Voordat de zitting wordt gesloten wendt Rudney J. zich nog tot de familie van de nabestaanden. “Ik besef dat zijn kinderen nooit meer hun vader zullen zien. Ik zag hem als een vriend. Ik keur niet goed wat ik heb gedaan. Ik zal levenslang leven met dit gevoel.” 

De rechter doet op 23 oktober uitspraak in de zaak.