advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Sulav is gedupeerde in de toeslagenaffaire: nu helpt zij mensen die hetzelfde meemaken

Sulav Saïd is een van de vele gedupeerde kinderen uit de toeslagenaffaire. Nu werkt zij bij overheidsinstantie Stroomopwaarts en helpt daar ouders die hebben meegemaakt wat zij ook meemaakte als kind.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 10 oktober 2024 18:22

Op de vraag of het niet gek is om voor de overheid te werken, terwijl zij juist door diezelfde overheid is gedupeerd, is haar antwoord dat zij het interessant vindt. “Ik heb het meegemaakt, het waren geen leuke tijden. Ik heb geen spijt dat ik hier werk, want ik vind het hartstikke leuk om andere mensen te kunnen helpen, die hulp nodig hebben”, legt Sulav uit.

Ze werkt bij het meldpunt waar ouders zich kunnen aanmelden voor extra ondersteuning, om de klap die de toeslagenaffaire hen heeft gegeven te verzachten. Stroomopwaarts zegt te kunnen helpen bij bijvoorbeeld wachtlijstjaren bij woningcorporaties. “Als mensen niet in staat waren om de inschrijving als woningzoekende te betalen, waardoor zij jaren zijn verloren, dan kunnen wij hierin bemiddelen”, legt unitmanager Inkomen Ronald van der Boon uit.

Hulp voor kinderen

Bij het meldpunt is er tegenwoordig ook de Kindregeling. Binnen deze regeling wordt er schuldhulpverlening aangeboden. Dit houdt in dat kinderen die door de toeslagenaffaire in de schulden zijn gekomen, en deze schulden niet kunnen afbetalen, geholpen kunnen worden door Stroomopwaarts. Aanmelden voor de regeling kan, volgens Van der Boon, tot 1 mei 2025. Voor kinderen die van de Belastingdienst horen dat zij recht hebben op de steun, hebben vanaf het moment van deze mededeling ook nog een jaar de tijd om zich aan te melden voor de hulp. Na deze periode kunnen gedupeerde kinderen volgens de unitmanager zich nog wel aanmelden voor extra ondersteuning. “Net zoals volwassenen dat kunnen aanvragen.”

Sulav vindt het goed dat er ook een regeling speciaal voor kinderen is. “Natuurlijk maakt de ouder het mee, maar het kind wordt emotioneel, want zij zien hoe hun ouders gestrest zijn. Je hebt ook kinderen die volwassen zijn die in de schulden terechtkomen. Zij hebben er recht op.”

De overheid heeft haar pijn gedaan, toch heeft zij wel het gevoel dat ze verder kan. “Er is zeker een breuk in het vertrouwen tussen mij en de overheid. Maar wat zij nu doen qua herstel en dat zij toegeven dat zij fout zaten, is een pluspunt. Ze geven ook een vergoeding en er is brede ondersteuning vanuit de gemeente. Ze proberen de fouten uit het verleden recht te zetten om het vertrouwen weer terug te krijgen”, sluit Sulav af.