advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Kunstwerk over depressie en zelfdoding maakt indruk: ‘Het had er niet hoeven staan’

“Het is zeker een indrukwekkend beeld”, zegt een van de voorbijgangers. In Vlaardingen staat sinds deze vrijdag het beeld ‘Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz. Daarmee wil zij het taboe op zelfdoding en depressie onder jongeren doorbreken. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder de 30 jaar. Het beeld staat aan de Hoflaan tot en met 21 oktober.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 11 oktober 2024 16:16

“Toen ik er langs kwam vond ik het heel indrukwekkend”, zegt een voorbijganger. “Een mens gebogen met een nummer 1 op zijn rug, dat maakt veel indruk. Dat zoveel mensen niet weten waar zij naar toe moeten, dat is toch wel een kwalijke zaak in deze rijke maatschappij.”

Het beeld stond al in onder andere Zwijndrecht, Weert, Rotterdam en Den Haag. Nu staat het door Stolz gemaakte standbeeld van een voorovergebogen persoon in Vlaardingen. Iedere maand overlijden er 24 jongeren door zelfdoding en daarbij is het doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder de 30 jaar.

“Het standbeeld had er niet hoeven staan”, zegt een ander. “De mensen hadden hulp moeten krijgen. Het is jammer dat bij sommige mensen de demonen in hun hoofd te baas worden.” Een derde persoon vindt het erg confronterend. Mede omdat het beeld omringd is door foto’s van mensen die zijn overleden door zelfdoding.

‘Hoezo burn-out?’

“Het moet bespreekbaar zijn. Sommige opmerkingen kunnen best pijn doen bij bepaalde mensen. Burn-out? Hoezo een burn-out? Je bent 30, je hoort nog geen burn-out te hebben. Dat weten wij ook wel. Wees gewoon aardig tegen elkaar.”

Heb je zelf hulp nodig of wil je met iemand praten over dit onderwerp? Dan kun je 24 uur per dag, gratis, bellen naar 0800-0113 of chat op 113.nl.