advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Vrijwel gehele hotel afgehuurd voor asielzoekers: ‘Niet de beste oplossing’

Volgens Bert Wijbenga, burgemeester van Vlaardingen, zijn er geen veiligheidsbezwaren als het gaat om de opvang van asielzoekers in het Campanile Hotel. Als die bezwaren er wel waren, was de actie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om 50 van de 51 kamers in het hotel te huren niet goedgekeurd door de gemeente, verzekert Wijbenga.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 11 oktober 2024 17:55

“Als de veiligheid in het gedrang zou komen, had ik het niet toegestaan”, legt Wijbenga uit. “Dat hangt nog steeds wel in de lucht, want ze (COA en het Campanile Hotel, red.) zijn er nog niet uit. Het voornemen is er”, zegt Wijbenga.

In september werd bekend dat het COA voornemens is om asielzoekers onder te brengen in het hotel aan de rand van de Vlaardingse gemeentegrenzen. De gemeente beweert buitenspel te staan. “Het COA gaf aan dat zij een mogelijkheid hadden om bij het Campanile Hotel vijftig kamers te huren. Het is een afspraak tussen het COA en het Campanile Hotel”, vertelt Wijbenga.

“Ik vond het goed dat zij mij informeerden. En dat doen ze ook met reden. Omdat je als burgemeester op het punt van veiligheid ook geen bezwaar moet hebben.” Dat bezwaar is er dus niet, stelt Wijbenga.

Frans Hoogendijk, fractievoorzitter van oppositiepartij ONS.Vlaardingen, vindt dat verbazingwekkend. “Kennelijk weet hij dus niet wat er op dat parkeerterrein wat aan de overkant ligt van voetbalvereniging CWO wat daar allemaal gebeurt ’s avonds”, zegt Hoogendijk. Meerdere omwonenden vertelden de redactie van Twee dat er sprake is van drugshandel en prostitutie in de omgeving van het Campanile Hotel.

tussendingetje_Frans.jpg

Gemeenteraadslid Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) | Foto: Twee

De gemeente Vlaardingen heeft op het gebied van veiligheid wel extra eisen opgesteld, liet Wijbenga tijdens de raadsvergadering donderdagavond weten. Aanleiding daarvoor waren mondelinge vragen, gesteld door ONS.Vlaardingen. Volgens Wijbenga zijn de eisen die gesteld worden aan het COA voor de opvang hoog.

Geen schoolgaande kinderen

Zo is door de gemeente Vlaardingen verzocht om weinig tot geen leerplichtigen op te vangen in het hotel. Ook moet de medische zorg voor de asielzoekers geregeld worden door het COA. De gemeente Vlaardingen wil niet dat de scholen en medische diensten in Vlaardingen extra belast worden door de asielopvang.

Daarnaast eist de gemeente dat er maatregelen worden getroffen als er misdragingen plaatsvinden. Ook moet er toezicht zijn, eventueel door middel van camera’s in de ‘dode hoeken rondom het Campanile Hotel’. Daarnaast komt er een meldpunt voor incidenten en moet het COA een dagelijkse invulling (dagbesteding) regelen voor de asielzoekers.

Spreidingswet

Doordat het COA zelf kamers in een hotel afhuurt, rijst de vraag: waarom was de Spreidingswet dan eigenlijk nodig? De Spreidingswet, die begin dit jaar werd aangenomen door de Tweede Kamer, zou ervoor moeten zorgen dat asielzoekers evenredig over gemeenten worden verdeeld. Dat regelt het COA door deze constructie nu zelf.

Wijbenga: “Het enige is dat het eigenlijk een slechte maatregel is. Omdat het heel duur is. En ik vind het voor asielzoekers echt niet de beste oplossing”, zegt de burgemeester, verwijzend naar de gebrekkige mogelijkheden voor bijvoorbeeld sport- en taallessen.

“Dit is echt een noodmaatregel voor dit jaar omdat het COA zit met mensen die geen dak boven het hoofd hebben en geen bed hebben”, vervolgt Wijbenga. “Voor deze groep is het een uitweg. Dan moet het maar zo dit jaar.”