advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Schiedam in regenboogkleuren: ‘Laatst is iemand in elkaar geslagen om nagellak’

Waar in heel Nederland Coming-Outdag de aandacht krijgt, zijn de regenboogkleuren in Schiedam op 11 oktober net wat meer aanwezig. Dat komt door Jillis Bruggeman, die in 1803 op de Grote Markt in Schiedam ter dood werd veroordeeld vanwege zijn geaardheid. Vrijdagavond 11 oktober wordt de naar hem vernoemde penning uitgereikt.

Norah Leensvaart

door Norah Leensvaart

vrijdag 11 oktober 2024 17:56

De penning wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die zich inzet voor de lhbti+-gemeenschap. Vrijdag 11 oktober is die eer voor singer-songwriter Shary-An Nivillac. Zij is bekend van haar deelname aan The Voice of Holland. “Er wordt gekeken naar iemands inzet in de genderdiverse gemeenschap”, zegt Reza Kamrani, bestuurslid van de Stichting Jillis Bruggeman. “En Shary-An is een mooi voorbeeld.”

Kamrani: “Ze laat door haar carrière zien hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn. En iedereen kan zich ook vinden in de boodschap van haar. En dat zorgt er ook voor dat je bruggen slaat tussen verschillende groepen.”

Geweld en intimidatie

Volgens Kamrani is het nog altijd nodig om aandacht te vragen voor het thema. “Het blijft actueel. Zo is laatst iemand in de tram in elkaar geslagen om het dragen van nagellak”, vertelt Kamrani. “Je ziet het bij winkeliers die steeds worden lastiggevallen. En ook worden regenboogvlaggen weggehaald”, vervolgt hij. “Dat blijft terugkomen.”