advertentie
  • rechtspraak
  • Vlaardingen

20-jarige negeert politie en rijdt bijna wandelaars aan: ‘Staat gevangenisstraf op’

Een man loopt in de avond van 13 augustus 2023 in de Zuidbuurt in Vlaardingen. Een scooter nadert hem met een snelheid van 110 kilometer per uur. Hij kan net op tijd voor de scooter wegspringen. Voor het in levensgevaar brengen van meerdere mensen en het rijden zonder rijbewijs stond een 20-jarige Vlaardinger voor de rechter.

20-jarige negeert politie en rijdt bijna wandelaars aan: ‘Staat gevangenisstraf op’
Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 15 oktober 2024 10:18

Een motoragent ziet drie mensen in Maassluis op een gevaarlijke manier op scooters rijden. De kentekens van de scooters zijn afgeplakt met tape. Hij zet zijn stopteken aan om de mensen staande te houden. Uit het niets rijden ze alle drie een andere kant op. De motoragent zet de achtervolging in op de 20-jarige Vlaardinger. Een achtervolging die uiteindelijk twintig minuten duurt.  

‘Foute boel’ 

De 20-jarige legt in de rechtszaal uit dat hij met zijn vrienden bij een scootermeeting vandaan kwam. “Een plek waar mensen die ook van scooters genieten bij elkaar komen.” Terwijl ze naar huis rijden komen ze de motoragent tegen, die volgens de verdachte undercover was. “Ik dacht: dit is foute boel. Ik had verhalen gehoord van iemand die dit ook had meegemaakt. Ik zou een paar weken daarna afrijden en durfde niet te stoppen.” 

Door een park en over fietspaden in Maasluis rijdt hij met 60 kilometer per uur richting de Zuidbuurt. “Het was druk in het park. Ik zag de verdachte met niet gecorrigeerde snelheid mensen op een haar na passeren. Mensen met een hond konden net wegspringen”, verklaart de agent. Ook zouden er kinderen in het park aan het spelen zijn. Uiteindelijk eindigt de levensgevaarlijke achtervolging in Vlaardingen. 

‘Kind aangereden’ 

De Vlaardinger zegt spijt te hebben van het niet stoppen voor de politie. “Ik heb een domme fout gemaakt en had moeten stoppen.” Toch zegt hij voor elk persoon waar hij langs kwam geremd te hebben en dat niemand voor zijn scooter heeft moeten wegspringen. De kinderen waarover werd gesproken, zouden ver weg staan, volgens hem. “Je bent opgefokt, want je moet wegkomen van de politie. Ik denk dat je dan niet zo voorzichtig rijdt”, stelt de rechter. “Ik ga niemand aanrijden. Ik ben dan voorzichtig”, zegt de 20-jarige.

“Stel je voor dat je een kind had aangereden. Dan zit je in een grote zaal met nabestaanden wiens leven kapot is. Daar ben je dan schuldig aan. Daar is niet mee te leven hoor”, vertelt de rechter streng. “Normaal gesproken zou ik zoiets nooit doen. Scooterbijeenkomsten bezoek ik ook niet meer.”

Gevangenisstraf

Volgens de Officier van Justitie (OvJ) was er gevaar dat door het rijgedrag van de Vlaardinger mensen ernstig gewond zouden kunnen raken, of dat er zelfs iemand zou kunnen overlijden. Volgens de OvJ kan er een gevangenisstraf worden geëist voor het gevaarlijke rijgedrag.  “Dat vind ik alleen niet passend. Persoonlijk gaat het goed met u en er zijn geen vergelijkbare strafbare feiten gepleegd.” Wel eist de OvJ een taakstraf van 140 uur en een geldboete van 390 euro voor het rijden zonder rijbewijs. Daarnaast is de OvJ niet tevreden dat de verdachte zijn scooter heeft teruggekregen van de politie. “Dat had nooit mogen gebeuren.”

“Het is een vriendelijke straf”, zegt de rechter, die bijna volledig meegaat in de eis van de officier van justitie. De 20-jarige moet een taakstraf uitvoeren van 140 uur en een geldboete betalen van driehonderd euro. “Ik heb er spijt van en ga later aan mijn kinderen doorgeven dit nooit te doen”, sluit de Vlaardinger af.