advertentie
  • rechtspraak
  • Vlaardingen

Vlaardinger rijdt politieagent aan: afgebroken tanden, litteken in lip en slapeloze nachten tot gevolg

Een agent probeert een auto te stoppen in Rotterdam Nesselande op de avond van 25 augustus 2022. Hij slaat op de ruit en pakt de handgreep van de auto vast. Op dat moment versnelt de auto en wordt op de agent ingestuurd. Hij valt op de grond, mist meerdere tanden en heeft een gescheurde lip. Op 14 oktober stond een 29-jarige Vlaardinger voor de rechter voor het verwonden van de agent. 

Vlaardinger rijdt politieagent aan: afgebroken tanden, litteken in lip en slapeloze nachten tot gevolg
Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 14 oktober 2024 17:55

Het incident in Rotterdam vond plaats tijdens een alcohol- en drugscontrole. De auto van de Vlaardinger werd eruit gepikt en hij moest blazen. Door een kapotte alcoholtest duurt het langer en de man besluit er langzaam vandoor te gaan. Aan het einde van de weg waar de politiecontrole ophoudt probeert de agent hem staande te houden. Uit de auto komt geen enkele reactie. De auto stuurt in en de agent valt plat op zijn gezicht, nadat hij vijf meter is meegesleurd. “Als meneer was gestopt, dan was dit mij niet overkomen”, blijkt uit een getuigenverklaring van de agent. 

‘Heilige missie om vader te zien’ 

“Ik weet vrij weinig van die dag”, vertelt de Vlaardinger in de rechtbank. “Ik weet alleen dat aan het begin van de dag agenten voor mijn deur stonden.” De ochtend voor het incident krijgt de verdachte bericht dat zijn biologische vader is overleden. “In het begin was ik verdrietig en daarna heb ik naar middelen gegrepen. Vanaf dat moment werd het vaag. Ik dacht dat ik op heilige missie was om mijn vader te zien.” Pas een halve dag later, na het incident met de agent, zegt de verdachte zich weer dingen te kunnen herinneren. De advocaat van de verdachte denk dat hij een psychose heeft gehad op de dag van het incident.

Het is volgens de Vlaardinger niet de eerste keer dat hij in de war is en niet meer kan herinneren wat hij doet. “Ik heb wel eens gehoord dat ik ergens tijdens het uitgaan met iemand een heel gesprek heb gevoerd, maar ik weet helemaal niet dat ik uit ben gegaan”, vertelt de 29-jarige. Ook vertelt hij aan de rechter dat hij al langer onder behandeling is hiervoor en dat het steeds beter gaat. “Ik heb het een plekje kunnen geven.” 

‘Toevallig sos halen’ 

Volgens de rechters blijft het vaag wat er gebeurd is. “In een Whatsapp gesprek is te lezen dat u vraagt aan iemand om naar Culinesse te gaan, een festival. Daar staan dingen in als: ‘Ik was toevallig sos (cocaïne, red.) halen’. Dat lijkt redelijk bewust.” “Ik had het gevoel dat ik geleid werd om ergens naartoe te gaan”, zegt de Vlaardinger. De appjes zien er volgens de rechter helder uit en niet als iemand die de weg kwijt is. “Ik beweeg dan op automatische piloot”, legt de verdachte over zijn situatie uit.

De 29-jarige komt niet ver na het aanrijden van de agent. Als snel belandt hij met de auto in de berm. “Toen dacht ik: wat is er gebeurd?”, legt de verdachte uit. In zijn bloed wordt acht keer de toegestane hoeveelheid alcohol teruggevonden en ook bevindt er zich cocaïne in zijn bloed.

Niet kunnen eten en drinken

De aangereden agent zit ook in de rechtszaal. Hij eist een smartengeld ter hoogte van tweeduizend euro. Het is voor de blijvende schade die hij heeft opgelopen. In zijn lip zit een litteken dat nooit meer weg zal gaan en zijn knie doet twee jaar later nog steeds pijn. Ook kon hij na het incident niet eten en drinken. De Vlaardinger: “Ik heb er niet over nagedacht. Er zit hier een ander mens aan verbonden en die heeft geleden. Het spijt mij.” 

De officier van justitie (OvJ) vindt het een ernstig feit dat de Vlaardinger heeft gepleegd. “De agent had ook zijn nek kunnen breken.” Volgens de OvJ gaat het om zware mishandeling. “Eigenlijk zou ik een gevangenisstraf moeten eisen. Ik heb de situatie van meneer meegewogen.” Ze eist een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van drie jaar.

De 29-jarige Vlaardinger doet nog een beroep op de rechter. “De taakstraf begrijp ik, maar voor mijn werk heb ik mijn rijbewijs nodig. Dit zou betekenen dat ik niet meer kan werken. Dit helpt mij juist dagelijks om dingen op een rijtje te houden.” 

De rechter doet op 28 oktober uitspraak in de zaak.