advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Onwerkelijk jubileum: Aad (83) geeft 2500ste lunchconcert op zijn Vlaardingse orgel

Aad Zoutendijk is al vijftig jaar de organist van de Grote Kerk in Vlaardingen. Aanstaande donderdag geeft Aad zijn 2500ste lunchconcert op het Van Peteghem-orgel. “Niet te geloven. Als ik het van iemand anders zou horen zou ik zeggen: ‘dat bestaat niet’. Maar het is onderdeel van mijn leven.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 15 oktober 2024 15:03

In de vroege morgen, terwijl veel Vlaardingers nog slapen, is de 83-jarige Aad Zoutendijk al te vinden in de Grote Kerk. Iedere dag, ook op zondag, is Aad rond half acht in de ochtend aan het oefenen op het orgel. “Ik ben hier elke dag, ook als ik wat ziekjes ben. Het is heel goed voor je conditie, je techniek en je ontwikkeling”, vertelt Aad. “Als ik moe ben leef ik op wanneer ik begin met spelen. Het is onbegrijpelijk, maar het is zo.”

De liefde voor de muziek ontwikkelde Aad al snel. Hij groeide op in een kerkelijk gezin met zes broers. In de voorkamer speelde hij op het harmonium en later werd hij verliefd op orgels. De lunchconcerten begonnen vijftig jaar geleden. “Er zat flink wat geld in en ze zeiden: ‘jij gaat lunchconcerten geven’. Even later wisselde het bestuur en moest ik ermee stoppen.” Toen is Aad vrijwillig doorgegaan met de lunchconcerten.

‘Formidabele kei’

In de Grote Kerk staat een orgel die in 1763 gebouwd is door Pieter van Peteghem. Aanvankelijk stond het orgel in Gent, maar toen Napoleon een flink aantal kerken sloot werd het orgel verkocht aan Vlaardingen. “Het is een heel bijzonder orgel”, vertelt Aad. “Er zitten 3300 pijpen in, hele grote maar ook hele kleine. Van Peteghem moet wel een formidabele kei zijn geweest hoor.”

Gaat Aad donderdag nog speciale stukken spelen tijdens het jubileumconcert? “Alle stukken zijn heel bewust gekozen. Het laatste stuk dat ik donderdag speel heb ik voor mijn zoon geschreven. Hij is orgelbouwer. Het stuk heb ik geschreven toen hij een orgel afleverde in Tarragona, Spanje. Dat vond ik wel leuk voor deze gelegenheid."

20241015_aadzoutendijk.00_05_48_04.Still011.jpg

Het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk van Vlaardingen | Foto: Twee