advertentie
  • Schiedam
  • politiek

Schiedam investeert ruim een miljoen en vervangt 'Amsterdamse' parkeerautomaten

De parkeerautomaten in Schiedam zijn zowel technisch als economisch verouderd en worden daarom in het komende jaar vervangen. Hoewel de parkeerautomaten relatief weinig worden gebruikt, blijven ze verplicht bij gebieden met betaald parkeren. De gemeente Schiedam streeft ernaar om deze vervanging op een duurzame manier uit te voeren, wat ruim een miljoen euro zal kosten.

Hanna van Spijk

door Hanna van Spijk

dinsdag 15 oktober 2024 17:54

Een oplettende voorbijganger kan een opmerkelijk detail opmerken bij enkele van de huidige parkeerautomaten: de tekst 'Gemeente Amsterdam'. Deze parkeermeters zijn namelijk ooit overgenomen van de gemeente Amsterdam. Hoewel de tekst 'Gemeente Amsterdam' oorspronkelijk was bedekt met stickers, zijn sommige hiervan losgeraakt of beschadigd, laat de gemeente Schiedam weten. Een voorbijganger zegt hierop: "Dat kan hier toch niet?"

Duurzame stap

De gemeente Schiedam streeft naar zo veel mogelijk parkeerautomaten op zonne-energie.  De huidige parkeerautomaten kunnen niet duurzaam worden omgebouwd en worden vervangen voor nieuwe parkeerautomaten met Solar lichtpanelen. Deze palen zijn flexibeler te plaatsen en eventueel te herplaatsen omdat zij niet afhankelijk zijn van een nieuwe aansluiting op het energienet. “Ik vind het wel een goeie grap dat je iets weg gaat gooien om het duurzamer te maken. Je kan ook wachten tot ze het niet meer doen en ze dan vervangen toch? Is dat niet veel duurzamer?”, zegt een omwonende.

Voor de vervanging van de parkeerautomaten, die in 2025 wordt gerealiseerd, is een budget van 1.160.000 euro uitgetrokken.