advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam
  • maatschappij

Armoedetentoonstelling Stedelijk Museum Schiedam online te bekijken

De tentoonstelling ‘Uit armoede’ van het Stedelijk Museum Schiedam krijgt een vervolg. Van 27 januari tot en met 9 juni 2024 was de tentoonstelling te zien in het museum, nu kan een deel online worden bekeken. Daarnaast is het museum met de tentoonstelling genomineerd voor een ‘European Art Museum Award’.

De elf ervaringsdeskundigen van 'Uit armoede' in de Schiedamse Hoogstraat
De elf ervaringsdeskundigen van 'Uit armoede' in de Schiedamse Hoogstraat | Foto: Aad Hoogendoorn
redactie

door redactie

woensdag 16 oktober 2024 11:22

Het Stedelijk Museum presenteert de online versie van de tentoonstelling in aanloop naar 17 oktober, de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede, ofwel Wereldarmoededag. “Een scheiding, faillissement, chronische of plotselinge ziekte, gebrek aan een betaalbare woonruimte of een te hoge energierekening. Armoede kan iedereen overkomen”, schrijft het museum.

De kunst is samengesteld door in gesprek te gaan met elf ervaringsdeskundigen. Hun verhalen zijn door middel van kunst verteld in de tentoonstelling. Met de tentoonstelling vraagt het Stedelijk Museum aandacht en begrip voor de situatie van mensen in armoede. De tentoonstelling werd onder andere bezocht door Tweede Kamerleden en de toenmalig minister van Armoedebeleid, Carola Schouten.

Prijswinnende tentoonstelling?

Het Stedelijk Museum is met de tentoonstelling genomineerd voor een European Art Museum Award. In totaal zijn er zeven genomineerden, gekozen uit 37 inzendingen. “De jury sprak bewondering uit voor de bijzondere manier waarop we ons verbonden met de stad en sociale impact maakten door oprechte samenwerking”, vertelt het museum trots.

Ondanks dat de tentoonstelling niet meer in het echt te bewonderen is, wil het museum toegankelijk blijven voor mensen die weinig te besteden hebben. “Daarom gaan we door met gratis activiteiten aanbieden. Zo zijn er nog steeds vrijkaarten voor een museumbezoek te verkrijgen in de wijkhuizen in de stad. Het museum blijft een Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP); we hebben ‘trakteer-een-ander’- kaartjes voor koffie met iets lekkers of lunch en we blijven de ‘Schiedammers helpen Schiedammers’ cadeaubonnen aanbieden.”

uit_armoede_2.png

Kinderen kijken naar de verhalen van 'Uit armoede' | Foto: Fred Ernst