advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

‘Als je die treintjes voorbij ziet komen, denk je terug aan die tijd’

Modeltreinvereniging MSV Schiespoor bestaat deze maand veertig jaar. Al jaren rijden er verschillende treinen over de handgemaakte miniatuurwerelden. Rob Mangelsdorf, bestuurslid van Schiespoor, is trots: “De tijd is gevlogen en we hebben een hoop meegemaakt.”

Julian Jansen

door Julian Jansen

woensdag 16 oktober 2024 17:48

“Het mooiste blijft op ooghoogte kijken, dan zie je het meeste”, begint Rob terwijl zijn modeltrein voorbij rijdt. Rob is al 31 jaar lid en is inmiddels een gevestigde naam binnen de vereniging.

Handgemaakt

De modeltreinfanaten zijn gevestigd in het pand van SooS Blauwhuis. Daar hebben ze drie grote banen staan waar iedereen zijn eigen modeltreintjes op laat rijden. Alle banen zijn volledig handgemaakt door Rob en zijn kompanen: van de bomen tot de realistische huisjes.

Rob haalt de inspiratie uit werkelijke herinneringen uit landen als Zwitserland en Duitsland. “Als je de treinen waar je in hebt gezeten voorbij ziet komen, dan denk je terug aan die tijd”, vertelt de treinfanaat trots. “Je kunt de werkelijkheid in huis halen.”

Veertig jaar geschiedenis

De vereniging startte in 1984 door Bertus van Rij in de voormalige gasfabriek aan de Dwarsstaat in Schiedam. Daarna volgde er meerdere verhuizingen. Zo verplaatsten de heren zich naar een eigen clubhuis aan de Westerkade en eindigde ze in het huidige pand naast SooS.

Inmiddels stijgt de gemiddelde leeftijd van de groep heren snel en daar maakt Rob zich zorgen over. “Je wordt zelf ook ouder en we zien oudere leden wegvallen. Dat is de realiteit. Als je geen aanwas meer krijgt, dan is het op een gegeven moment over.”

Met het open weekend hoopt MSV Schiespoor nieuwe leden aan te trekken. “Iedereen kan zijn treinen meenemen”, eindigt Rob. Gelukkig is het eindstation voorlopig nog niet bereikt.