advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Moslims uit de lhbti+-gemeenschap: "Twee identiteiten kunnen wel degelijk samenkomen"

In oktober kleurt Vlaardingen Roze. Tijdens deze maand is de expositie Taboe Tabee te zien, een tentoonstelling die tot doel heeft taboes te doorbreken en mensen aan het denken te zetten. In deze editie laat de organisatie BO Diversity Vlaardingers kennismaken met mensen die zowel queer als moslim zijn. Sinds deze week is deze expositie gratis te bezoeken bij cultuurhuis KADE40 in Vlaardingen.

Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

donderdag 17 oktober 2024 17:13

BO Diversity zet zich in om een samenleving waarin gendergelijkheid de norm in. Hierbij hoort onder andere het thema moslims uit de lhbti+-gemeenschap, wat ook wel queer wordt genoemd. Queer moslims ervaren vaak discriminatie op basis van hun etniciteit, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Voor deze doelgroep is het moeilijk om openlijk zichzelf te zijn. Tijdens de expositie worden hun verhalen voor het eerst openhartig verteld.

Eline Kouwenberg, programmamaker van Taboe Tabee, benadrukt het belang van diversiteit binnen de lhbti+- gemeenschap: “We willen laten zien dat deze twee identiteiten echt samen kunnen komen.” 'De expositie biedt bezoekers de kans om de beleefwereld van queer moslims beter te begrijpen.

Film

Naast de expositie is er ook een shortmovie te zien waarin drie queer moslims hun persoonlijke verhalen delen. De film laat zien hoe cultuur, religie en seksualiteit wel samen kunnen bestaan.  Kouwenberg gelooft dat veel mensen zich kunnen herkennen in de verhalen: “Hoe vind je jezelf in de maatschappij met je eigen identiteit, en hoe geef je daar vorm aan?”

Barry Marré, directeur van KADE40, laat weten dat de deur open staat voor iedereen en dat zij met Taboe Tabee dat gegeven extra willen benadrukken. Marré merkt op dat de expositie inhoudelijk veel losmaakt. “Mensen komen naar ons toe, dat valt me echt op.”

De expositie is tot en met zaterdag 26 oktober te zien in KADE40.