advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij
  • kunst en cultuur

Gre (74) schrijft gedichten over borstkanker: ‘Hoop en moed zijn altijd in je aanwezig’

Gre Hulspas heeft afgelopen week haar nieuwe gedichtenbundel Hoop & Moed(ig) uitgebracht. Deze bundel is opgedragen aan alle "borstkankerkanjers". Vorig jaar ontving Gre, geheel onverwachts, de diagnose borstkanker. De Vlaardingse besloot niet bij de pakken neer te zitten en haar creativiteit in te zetten om anderen te helpen.

Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

zaterdag 19 oktober 2024 10:47

Het gebeurde één week voor kerst. Gre lag nietsvermoedend in bed toen ze iets geks aan de zijkant van haar borst ontdekte. “Ik ben uit bed gegaan en ontdekte het knobbeltje”, vertelt ze. Ondanks de schokkende ontdekking besloot ze het voor zich te houden, om het kerstdiner voor haar kinderen niet te ‘verpesten’. Toen ze een week later naar de huisarts ging, kreeg ze de bevestiging: borstkanker.

Ze stond voor een zware keuze: borstsparend of een amputatie. Vanwege haar leeftijd werd voor de amputatie gekozen. Dit was een harde realiteit voor Gre, en helaas werd ze niet schoon verklaard. In deze moeilijke fase heeft ze veel emoties doorgemaakt: boosheid, verdriet, en vooral een gevoel van verlies. Maar uiteindelijk besloot ze: “Nee Gre, je gaat nog wat van je leven maken.” Ze wil genieten van de tijd die ze nog heeft. Zo gaat ze binnenkort een ballonvaart maken.

‘Voor de halfplatte en dubbelplatte vrouwen’

Haar derde gedichtenbundel lag al een tijd stil, maar met de diagnose borstkanker kreeg Gre de motivatie om het af te maken. “Daar wil ik nog het een en ander in zeggen, tegen mijn kinderen, de mensen die goed voor mij zijn geweest, en vooral voor de borstkanker patiënten”, legt ze uit. Ze hoopt anderen troost te bieden met haar woorden, wat ze erg belangrijk vindt.

Het boek is te verkrijgen via de website van Gre’s uitgeverij. De opbrengst van de bundel gaat naar de stichting Ronduit Plat, geleid door drie sterke vrouwen die borstkanker hebben overleefd. “Voor de halfplatte en dubbelplatte vrouwen: wees trots op jezelf”, zegt Gre. Ze weet als geen ander hoe pijnlijk het is om je borsten kwijt te raken, maar benadrukt: “Je blijft hetzelfde mens.”

Met haar gedichtenbundel wil Gre mensen hoop en kracht bieden. “Hoop en moed zijn altijd in je aanwezig, je hoeft het alleen maar te vinden.”