advertentie
  • Vlaardingen
  • wonen

Woningnood zichtbaar: Patrick is één van de 365 die inwoont bij vrienden

Nog altijd heeft Nederland te maken met een woningnood. Ook in Vlaardingen en Schiedam is het moeilijk om aan een woning te komen. Woningstichting Samenwerking wil de woningzoekenden in onze regio een gezicht geven en is de campagne ‘Laat je zien’ gestart. Patrick is een van die woningzoekenden en is al langere tijd op zoek naar zijn thuis.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 18 oktober 2024 17:29

“Ik denk dat het erg belangrijk is om hier aandacht voor te geven”, zegt Patrick. Hij staat sinds een jaar in Vlaardingen ingeschreven als woningzoekende en slaapt in de tussentijd bij vrienden en familie. Ondanks zijn baan bij het Franciscus Vlietland ziekenhuis lukt het hem nog altijd niet om aan een woning te komen.

“Ik zou er alles voor doen dat het lukt. Op deze manier lijdt mijn werk eronder. Ik ben er met mijn gedachten niet bij en het werk gaat er aan onderdoor.” Patrick geeft aan dat als hij een woning gevonden heeft zijn rust terug heeft.

Foto’s

Woningstichting Samenwerking is een campagne gestart om de woningzoekenden in onze regio letterlijk een gezicht te geven. Donderdagmiddag werden er foto’s van hen gemaakt. De foto’s en verhalen worden gebundeld in een kalender. “Ik denk dat het belangrijk is om die boodschap een gezicht te geven”, vertelt bestuurder van Samenwerking Mark van de Velde. “Zodat de bestuurders van de gemeenten zien wat voor verhalen er achter die woningzoekenden zitten.”

Wethouder Ivana Somers van Wonen vertelt dat er plannen zijn om 4000 woningen te bouwen. “Maar die zijn niet morgen al gebouwd”, geeft zij aan. “In Vlaardingen is het probleem dat de mensen met een woning niet kunnen doorstromen. Daardoor komen er dus geen woningen vrij. We zitten ook in een regionaal woningbouwsysteem waardoor ook mensen van buiten de stad op woningen in Vlaardingen mogen reageren.”

De woningnood lijkt nog altijd op een vicieuze cirkel waar gemeenten moeilijk uit kunnen komen. Waar de oplossing precies ligt is onduidelijk. “Onze starters blijven achter het net vissen”, sluit de wethouder af.