advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Vlaardingen en Schiedam nog steeds bij armste gemeenten van Nederland

Het aantal personen in Schiedam en Vlaardingen dat onder de armoedegrens leeft, is licht gedaald. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de daling behoren beide steden nog steeds tot de twintig armste gemeenten van Nederland.

Vlaardingen en Schiedam nog steeds bij armste gemeenten van Nederland
Foto: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 21 oktober 2024 15:57

Afgelopen donderdag, op 16 oktober, maakten het CBS, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de armoedecijfers van 2022 tot 2023 bekend. Daaruit blijkt dat het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, in heel Nederland is gedaald.

Ook in Schiedam en Vlaardingen is dit het geval. Zo blijkt dat er zowel in de gemeente Schiedam als in de gemeente Vlaardingen tachtig mensen minder in armoede leven vergeleken met vorig jaar. Schiedam telt momenteel 4.255 personen die als ‘arm’ worden bestempeld en in Vlaardingen zijn dat er 3.209. Ondanks de daling staat Schiedam op de achtste plaats en Vlaardingen op de zeventiende plek van de in totaal 342 Nederlandse gemeenten met het hoogste aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft.

Nieuwe rekenmethode

Om tot deze uitkomsten te komen, hebben de instituten een nieuwe rekenmethode toegepast. Want waar eerder alleen naar het inkomen werd gekeken, wordt sinds 2022 ook het vermogen en de maandelijkse uitgaven van personen meegenomen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op iemands spaarrekening en vaste lasten, zoals telefoonrekeningen en woon- en energiekosten. Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is dit belangrijk omdat de nieuwe methode een beter inzicht geeft in de armoedesituatie, waardoor er gerichter beleid kan worden ontwikkeld.