advertentie
  • vervoer
  • Vlaardingen

Tienduizenden aanmeldingen voor tolsysteem Blankenburgverbinding, Vlaardingers twijfelen

Meer dan 12.000 weggebruikers hebben zich inmiddels aangemeld voor het E-Tol-systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om automatisch tol te betalen voor de A24/Blankenburgverbinding, die de A15 bij Rozenburg verbindt met de A20 bij Vlaardingen. Maar hoeveel weten de Vlaardingers eigenlijk over deze nieuwe technologie en zijn ze van plan om het te gebruiken?

Romy Zonne

door Romy Zonne

maandag 21 oktober 2024 17:48

De meerderheid geeft aan weinig tot niets over het systeem te weten. Zo geeft een Vlaardinger aan totaal niet bekend te zijn met de E-Tol. Een ander laat weten geen gebruik te zullen maken van de tolweg, terwijl een derde inwoner aangeeft nog niet van plan te zijn de tunnel te gebruiken, maar het wel te overwegen omdat de kosten redelijk laag zijn.

Kosten per voertuig

Voor personenauto’s bedraagt de tol op het vier kilometer lange traject 1,51 euro, en voor vrachtwagens 9,13 euro. Deze tol is nodig omdat de aanleg van de verbinding te kostbaar was om volledig door de Rijksoverheid te laten financieren. Op deze manier kan een deel van de aanlegkosten worden terugverdiend.

Vooraf of achteraf betalen

Er zijn verschillende manieren om de tol te betalen. Zo kan het bedrag automatisch worden afgeschreven via een provider, zoals binnenkort bij Flitsmeister. Daarnaast kan men ook achteraf betalen via e-tol. Bij dit systeem worden kentekens automatisch gescand, waardoor voertuigen zonder te stoppen door kunnen rijden. De RDW geeft aan dat dit het betalingsproces eenvoudiger maakt, omdat het bedrag na de rit automatisch wordt geïncasseerd. Ook is het mogelijk de tol tot maximaal zeven dagen voor de rit of binnen drie dagen (72 uur) na de rit online te betalen.

De snelweg gaat op 7 december open en zal de verkeersdoorstroming in de regio Rotterdam verbeteren. Automobilisten die geen tol willen betalen, kunnen echter kiezen voor alternatieve routes zonder tol, zoals de Beneluxtunnel (A4).