advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Steeds minder cafés in Nederland: ‘We zijn bijna de enige die overdag open zijn’

Een lekker drankje doen met bijvoorbeeld een bittergarnituur erbij, het kan allemaal in een café. Maar dit vertrouwde beeld wordt steeds zeldzamer. In de afgelopen zeventien jaar is het aantal cafés in Nederland met 33 procent afgenomen. De exacte cijfers uit Schiedam en Vlaardingen zijn niet bekend. Wel hebben enkele nog aanwezige kroegeigenaren het gevoel dat de cafécultuur langzaam zal verdwijnen. 

Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

vrijdag 25 oktober 2024 14:09

In een café in Vlaardingen vinden ze het zorgelijk dat steeds meer cafés verdwijnen. "Er zijn nog maar weinig gezellige cafés over, vooral overdag. Dat is echt heel jammer”, vertelt een vrouw achter de bar van een bruin café. "Er valt weinig aan te doen. Ja, misschien betaalbaarder maken, want nu betaal je al snel drie à vier euro voor een biertje”, voegt een vaste klant toe.

Ook in Schiedam merkt een barvrouw dat cafés steeds schaarser worden. "Het is vooral jammer voor jongeren. Noem maar een plek in Schiedam die nog iets voor hen biedt... ik kan er geen bedenken”, zegt ze. Volgens haar worden ondernemers steeds meer beperkt door regelgeving. "Ik heb al een paar keer problemen gehad met de DCMR (milieudienst, red.); als je de muziek iets te hard zet, krijg je direct gezeur."

In 2007 telde Nederland nog 12.065 cafés, maar in 2024 is dat aantal gedaald naar 8.080, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een flinke daling van ruim 33 procent. "Ik werk sinds mijn veertiende in de horeca en zie het ook steeds minder worden, zowel in Nederland als hier in Vlaardingen. Het is jammer, want cafés zijn plekken waar mensen samenkomen”, aldus de barvrouw.