advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Hoe kom je thuis na het uitgaan in Rotterdam? Jongeren willen BOB-bus terug

Tot de late uren stappen in Rotterdam om met lijn B2 veilig richting Vlaardingen of Schiedam te gaan, was voor jongeren heel normaal. Dit is sinds 2020, toen de BOB-bus werd beëindigd, niet meer mogelijk. SP Jongeren Rotterdam voert al maanden actie om de BOB-bus terug te krijgen.

Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

vrijdag 25 oktober 2024 15:54

Woensdagavond overhandigden ze een gouden ticket en een petitie aan de Rotterdamse wethouder Mobiliteit Pascal Lansink-Bastemeijer bij de speciale pop-up BOB-bushalte. Woordvoerder van SP Jongeren, Lili Laki, hield recent een pleidooi voor de terugkeer van de BOB-bus tijdens de inspreeksessie over de begroting. “Dit idee is verspreid op TikTok en is viraal gegaan met 40.000 weergaven”, zei ze. Onder de video zijn honderden reacties van jongeren die aangeven de BOB-bus terug te willen.

Volgens Lili Laki kent de BOB-bus vele voordelen. “Het zal zorgen voor meer veiligheid, minder geluidsoverlast en minder CO2-uitstoot”. “Een bus lijkt me veiliger dan met de fiets, dus dat is beter,” aldus een Schiedammer.

Nachtmetro

In Vlaardingen zijn al langer geluiden om jongeren een extra ‘terugreisoptie’ uit Rotterdam te geven. Zo pleitte gemeenteraadslid Thom van Vugt van ONS.Vlaardingen al eerder voor de nachtmetro. Op dit moment rijdt de metro tot  ‘slechts’ begin van de nacht (tussen 0:00 en 1:00 uur) vanuit Rotterdam naar de omliggende gemeenten zoals Schiedam en Vlaardingen.

Of de situatie voor uitgaande jongeren gaat veranderen, is voorlopig afwachten. De wethouder in Rotterdam heeft het gouden ticket aangenomen en 'mag als eerste gebruikmaken van de BOB-bus' zodra deze is teruggekeerd. Lili Laki hoopt dat dit begin 2025 gerealiseerd zal zijn. “Dan kunnen we met een fris jaar beginnen, zodat er minder ongelukken gebeuren, de CO2-uitstoot vermindert en jongeren weer veilig uit kunnen gaan.”