advertentie
  • Vlaardingen
  • wonen
  • maatschappij

‘Discriminatie?’: Vlaardingse woonwagenbewoners vragen om actie bij afvalprobleem

Een leegstaande standplaats aan de voorkant van het woonwagenkamp aan de Holyweg in Vlaardingen leidt tot overlast, melden diverse woonwagenbewoners. De standplaats wordt regelmatig gebruikt als plek voor afvaldumping en autodemontage. Volgens de bewoners zorgt dit voor een ongewenste uitstraling aan het kamp. Zij maken zich grote zorgen over de hygiëne, mogelijke bodemvervuiling en daarmee de leefbaarheid van hun woonomgeving.

De leegstaande plek die vaak afvalproblemen veroorzaakt
De leegstaande plek die vaak afvalproblemen veroorzaakt | Foto: Twee
Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

vrijdag 15 november 2024 13:53

De standplaats kwam enkele jaren geleden leeg te staan en is sindsdien formeel opgeheven. Sinds die tijd wordt de lege ruimte vaak gevuld met grote hoeveelheden (sloop)afval. Karton, glasscherven en losse vuilniszakken, die niet naast de afvalbak worden geplaatst, maken dat het kamp er rommelig uitziet. “Men moet uitkijken dat zijn of haar hond niet in glas stapt”, vertellen bewoners van de Holyweg. Ook zouden er regelmatig auto’s op de lege plek worden gesloopt. Bewoners vrezen dat schadelijke stoffen zoals olie, benzine of accuzuur in de grond terechtkomen en uiteindelijk tot bodemvervuiling leiden.

Om het probleem aan te pakken hebben de bewoners herhaaldelijk contact gezocht met zowel de gemeente als Waterweg Wonen, de woningcorporatie die verantwoordelijk is voor de standplaatsen van de woonwagens. Dit resulteerde in gesprekken tussen bewoners, de gemeente en de woningcorporatie. Daarnaast plaatste de gemeente hekken om het probleemgebied af te schermen.

‘In de steek gelaten’

De getroffen maatregelen hadden echter niet het gewenste effect. De hekken werden verplaatst. Ook het dumpen van afval ging door. De bewoners hebben deze ontwikkelingen opnieuw gemeld bij zowel de gemeente als Waterweg Wonen, maar ondanks gesprekken zijn er volgens hen weinig concrete stappen ondernomen om de leefbaarheid van het kamp te herstellen. Ze voelen zich inmiddels machteloos.

“We voelen ons in de steek gelaten”, geven de bewoners aan. Ze stellen dat de problemen in een andere wijk waarschijnlijk sneller en serieuzer zouden worden aangepakt. "Als dat zo is, dan is dat discriminatie." De woonwagenbewoners hopen dat hun klachten serieus worden opgepakt.

Reactie gemeente en woningcorporatie

In een reactie geeft Waterweg Wonen aan een signalerende rol te hebben gespeeld. “Heel veel meer kunnen we niet doen. Afvalverwerking en vervuiling ligt bij de gemeente”, aldus de woningcorporatie.

De gemeente reageert met de volgende woorden: “We zijn in gesprek met Waterweg Wonen en bekijken hoe de ontmantelde plek heringericht kan worden, op zo’n manier dat de overlast wordt opgelost en voorkomen. Er lopen momenteel proeven om afvalplaatsing naast de containers tegen te gaan. Dit gebeurt op verschillende locaties. Zodra de resultaten bekend zijn, zal de gemeente keuzes maken over hoe hiermee in de toekomst om te gaan."

"Daarnaast gaat het college in gesprek met de gemeenteraad over de evaluatie van de halvering van restafval en de uitkomsten van het onderzoek van de Rekenkamercommissie, wat mogelijk kan leiden tot ander beleid. Kortom, het is heel vervelend dat bewoners zich niet gehoord voelen, maar de gemeente is hier juist druk mee bezig.”

De namen van de bewoners zijn bekend bij de redactie, maar weggelaten wegens privacy-redenen.