advertentie
  • gezondheid
  • Vlaardingen
  • Schiedam
  • maatschappij

Franciscus verbetert zorg voor patiënten met migratieachtergrond

Bijna veertig procent van de inwoners van Schiedam en Vlaardingen heeft een migratieachtergrond. Daarom is het Franciscus Vlietland ziekenhuis een pilot gestart om zorg beter te laten aansluiten op de behoeften van de patiënt door middel van cultuursensitieve zorg.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 21 november 2024 17:52

Volgens geriater Nicky Lam uiten de ziektebeelden van mensen met een andere achtergrond zich vaak anders. “Daardoor is het vaak een extra uitdaging om erachter te komen wat er allemaal speelt. Daarom is er een pilot in het leven geroepen om cultuursensitieve zorg, ofwel gerichtere zorg, te kunnen bieden."

Cultuursensitieve zorg gaat volgens de geriater over hoe er in de behandeling rekening kan worden gehouden met de achtergrond van de patiënt. “Bijvoorbeeld iemands culturele achtergrond, geloofsovertuigingen, gewoontes of geaardheid.” Het draait er volgens Lam om wat er speelt in iemands leven en hoe de zorg daar het beste op kan worden afgestemd.

Dat ziet ook geestelijk verzorger Pieter Jan Bougie, die intensief samenwerkt met de afdeling Geriatrie. “Achter het onderzoeksobject dat de patiënt zich soms kan voelen, zit ook een mens met een heel verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat goede zorg begint met een goed gesprek over de behandeling die bij de patiënt past,” laat Bougie weten.

In het Franciscus is daarom een samenwerking opgezet waarbij de afdeling Geriatrie samenwerkt met de afdeling Zingeving en Ethiek. Binnen deze samenwerking zijn beide afdelingen een pilot gestart waarbij ze zorg op maat bieden aan Chinese ouderen.

Zo vertelt Lam dat veel Chinese ouderen moeite hebben met de Nederlandse taal en cultuur. “Soms omdat ze het Nederlandse zorgsysteem niet goed kennen, waardoor ze langer met klachten blijven rondlopen en dus een mindere gezondheid hebben,” zegt Lam. Met de extra aandacht hopen beide deskundigen de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren. “Want als je de patiënt niet kent, kun je ook niet de juiste zorg bieden,” aldus Bougie.