advertentie
Kippen moeten door vogelgriep de schuur in: ‘Daar gaan we weer’
Schiedammers en Vlaardingers die kippen houden, moeten er weer aan geloven: de landelijke ophokplicht. Deze maatregel wordt genomen na een recente besmetting van het vogelgriepvirus. Voor de Vlaardingse boerderij Van Stijn’s en de Schiedamse kinderboerderij ’t Hoefblad is het een herhaling van zetten. “Je houdt het in de gaten, maar je kunt het niet tegenhouden”, legt pluimveehouder Stijn Zonneveld uit.
door Julian Jansen
vrijdag 22 november 2024 13:34
Op maandag 18 november werd bekend dat het vogelgriepvirus is aangetroffen op een biologische kippenboerderij in Putten, op de Veluwe. Dit is de eerste uitbraak in Nederland in bijna een jaar. Na een tweede besmetting net over de grens in Duitsland heeft minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Femke Wiersma besloten een ophok- en afschermplicht in te stellen. Voor pluimveebedrijven geldt een ophokplicht, voor hobbyhouders en kinderboerderijen geldt een afschermplicht.
De vogelgriep is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij vogels, met name bij kippen, eenden en ganzen. Het virus is ook overdraagbaar op andere dieren, en zelfs mensen zijn niet veilig voor deze ziekte.
Geen verrassingen
"Ik was niet verrast toen ik het hoorde", vertelt Stijn Zonneveld, pluimveehouder op Vlaardings grondgebied. "Het komt ieder jaar terug. Vorig jaar was het heel heftig. Daar gaan we weer, dacht ik." De 24-jarige Zonneveld runt zijn eigen biologische boerderij ten noorden van de wijk Holy en heeft verschillende dieren. Vorig jaar besloot hij uit voorzorg om 40 procent minder kippen te houden. "Eerst hadden we er 400, nu hebben we er 250. Zo zitten ze niet te dicht op elkaar", legt Zonneveld uit.
De Schiedamse kinderboerderij ’t Hoefblad in het Beatrixpark moest vorig jaar ook voorzorgsmaatregelen genomen. Zij zijn voorbereid op maatregelen als het gaat om vogelgriep. "Bij ons zitten de kippen altijd binnen en overdekt. Wanneer de plicht geldt, doen wij een extra hek dicht", vertelt Kirsten Meijer.
Weinig kippenboeren
"We hebben weinig kippenboeren in de omgeving", legt Zonneveld uit. "Dat is voor mij een geruststelling. In de richting van Lunteren en Ede is het risico veel groter." Inmiddels raken de eigenaren van de kippen gewend aan de terugkomst van de vogelziekte. "Ik kan er heel erg mee bezig zijn en bang van worden, maar als het gebeurt, dan gebeurt het. Ik doe er alles aan om het te voorkomen, meer kan ik niet doen."
Ook Meijer van de kinderboerderij schrikt er niet meer van. "Als je er net aan gewend bent geraakt dat het hek openstaat, dan kan het hek weer dicht", vertelt de dierenverzorgster. Zonneveld ervaart hetzelfde: "Ik laat het niet mijn leven of bedrijf leiden. Ik neem alle voorzorgsmaatregelen. Ik ga niet ieder uur het nieuws over de besmettingen refreshen."