advertentie
Monumentale boerderij zwaar beschadigd door aanleg Blankenburgverbinding
In de Vlaardingse Zuidbuurt is een eeuwenoude boerderij uit 1536 zwaar beschadigd geraakt door de aanleg van de Blankenburgverbinding. Bewoners Louise Holland en Joke Aartsen zien hun woon- en werkplek, die vol scheuren zit en mogelijk zelfs scheefgezakt is, langzaam verloren gaan. Volgens hen moeten de herstelkosten van bijna 900.000 euro worden betaald door Rijkswaterstaat.
door Jeroen Langeveld
woensdag 04 december 2024 13:08
De monumentale boerderij is sinds 1989 het thuis én bedrijf van Louise en Joke. “Dit is gewoon je leven wat je heel erg leuk vindt en wat je opgebouwd hebt sinds 1989”, zegt Louise. De boerderij speelde jarenlang een centrale rol bij feesten en trouwerijen, compleet met gedekte tafels en bijzondere momenten. Joke vertelt: “Bij een van de trouwerijen kwam een ooievaar op tafel zitten, daar is hij gewend zijn eten te krijgen.”
Tijdens de werkzaamheden aan de Blankenburgtunnel moesten de vrouwen hun woning op stel en sprong verlaten. “Alles moesten we uit de kasten halen, alle kopjes, in verband met de trillingen van de werkzaamheden”, zegt Louise. Een van de grootste pijnpunten voor Louise is de schade aan haar klassieke vleugel. “Dit is mijn trots, mijn vleugel. Als je ziet hoe dat ding verpest is, dan ja, dat vind ik vreselijk.”
Louise die kijkt naar de vleugel | Foto: Twee
Ina Brouwer is advocaat van Louise en Joke. Brouwer benadrukt dat Rijkswaterstaat zorgvuldiger had moeten omgaan met het monumentale pand, dat op slechts twaalf meter van de tunnel ligt. “De boerderij staat in een beschermd gebied, daar moet je heel anders mee omgaan dan met een gewoon huis.” Uit een rapport van Monumentenwacht blijkt dat een grondige restauratie nodig is om de schade te herstellen. Brouwer: “Als dat niet gebeurt, gaat het monument verloren.”
Wrange opening
De feestelijke opening van de tunnel voelt wrang voor Louise en Joke. “Je voelt je ontzettend in de steek gelaten. Iedereen viert dat er een tunnel opengaat met vlaggetjes. Er is gegeten en gedronken door de lui die het gemaakt hebben”, zegt Louise. Joke voegt toe: “En wij zitten hier met de ellende.” Brouwer probeert de gemeente Vlaardingen, Rijkswaterstaat en aannemer BAAK bij elkaar te brengen voor een oplossing: “Als ze dit niet goed doen, blijven de monumenten die hier al eeuwen staan de scherven van dit project.”
De bewoners hopen dat er snel een oplossing komt. “Als ik niet meer geloof dat we weer kunnen ondernemen, dan weet ik het niet meer”, zegt Louise. Joke: “Er staan al mensen te trappelen om weer langs te komen.”