advertentie
Teksten over slavernijverleden roepen verbazing en vragen op: ‘Waanzin’
“De Schiedamse deugertjes. Wat een waanzin, Schiedam een slavernijverleden? Nee, dat was ver voor de Schiedamse welvaart”, “Bord roest in ieder geval niet, zullen we maar zeggen…” en “Wie heeft dat opgehangen?”. Het zijn een paar voorbeelden van reacties die gegeven worden op de nieuwe teksten op de Lange Haven. Ook een deel van de gemeenteraad is verbaasd en heeft schriftelijke vragen gesteld.
door Dennis Koorevaar
woensdag 04 december 2024 17:45
Dinsdagmiddag 3 december zouden de borden geplaatst zijn met de tekst ‘De ouders van mijn grootouders, grootouders van mijn ouders, mijn overgrootouders, tot slaaf gemaakten’. Dinsdagavond lagen de borden al in het water. Onbekend is hoe dat is gebeurd.
De borden bevonden zich aan de Lange Haven, vanaf de Beursbrug gezien net voorbij de Korenbeurs, maar wel aan de kant van de Hoogstraat. Aan de andere kademuur is ook een aan de muur geschroefde tekst te vinden: ‘Maar hoe was het voor hen om in gebondenheid te moeten leven?’ Deze tekst hangt er nog wel.
Het is niet duidelijk waar de teksten precies vandaan komen. Volgens omwonenden zou het een kunstproject zijn dat te maken heeft met een evenement komend weekend. Irado zou de borden geplaatst hebben, maar een woordvoerder van Irado verwijst naar de gemeente Schiedam voor verdere uitleg. Vooralsnog is er vanuit de gemeente nog geen duidelijkheid gekomen over wie de borden heeft geplaatst.
‘Sterk vermoeden’
“Iemand die dacht dat-ie rare teksten aan de muur moest schroeven”, zou het volgens raadslid Maarten Reuderink (OuderenPartij Schiedam) kunnen zijn geweest. Samen met andere oppositiepartijen (Lokaal Onafhankelijk Schiedam, Algemeen Ouderen Verbond en Alles Voor Schiedam) heeft het raadslid vragen gesteld over de teksten.
“Waar komt het vandaan? Wie heeft dit verzonnen? Daarop horen we graag dat het zomaar iemand is geweest, maar we hebben een sterk vermoeden welke wethouder hier verantwoordelijk voor is.” Reuderink doelt op Anouschka Biekman, wethouder Samenleven. “Zij houdt zich ontzettend bezig met het niet bestaande Schiedamse slavernijverleden.”
Vorig jaar kondigde de gemeente Schiedam een onderzoek aan naar de familie Pichot. Die ene familie had een grote rol in de slavernijgeschiedenis als plantagehouder in Suriname in de 18e en 19e eeuw. Voor de rest is uit onderzoek vooralsnog gebleken dat er geen vorm van slavernij gelinkt kan worden aan de stad Schiedam.
Signaal
Reuderink uit al langere tijd openbaar zijn onvrede over hoe Biekman met dit onderwerp omgaat, met wat hem betreft de borden aan de Lange Haven als dieptepunt. Reuderink interpreteert het als een signaal namens de Schiedammer die niet op de teksten zit te wachten.
De gemeente Schiedam is op de hoogte van de schriftelijke vragen van de vier partijen, maar kon woensdagmiddag nog geen antwoord geven op vragen van Twee.