advertentie
Elektriciteitsnet overvol en oplossing ver weg: ‘Nieuw zwembad op de wachtlijst’
Het stroomnet in de provincie Zuid-Holland is vol. En daardoor zouden publieke instellingen in de regio, ook in Schiedam en Vlaardingen, in de problemen kunnen komen. Grote stroomverbruikers die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, komen vanaf nu op een wachtlijst. Dit geldt dus niet alleen voor bedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor scholen, ziekenhuizen en zwembaden.
door Siebe van der Ende
donderdag 05 december 2024 16:44
Het elektriciteitsgebruik neemt steeds meer toe, onder meer door de snelle opkomst van warmtepompen en laadpalen. Ook stappen huishoudens en bedrijven over van gas op elektriciteit. Dat vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. "Die groei gaat nu zo hard, dat hoofdtransporteur TenneT een knelpunt ziet in het elektriciteitsnet", vertelt Maarten Bijl, regiodirecteur bij netbeheerder Stedin. "Dus moeten we de groei gaan remmen."
De oplossing voor het overvolle stroomnet? "Er moeten heel veel elektriciteitskabels bij”, aldus Bijl. Een proces van jaren, want naar verwachting is extra capaciteit in het hoogspanningsnet pas tussen 2032 en 2035 geregeld. De netbeheerders zijn voor de lange termijn al wel bezig om de capaciteit op het net structureel te vergroten. Hierdoor komt er vanaf 2032 stapsgewijs extra ruimte op het hoogspanningsnet beschikbaar.
Het net beter benutten
Voorlopig is er een wachtlijst voor bedrijven die een nieuwe aansluiting zouden willen of hun bestaande aansluiting willen uitbreiden. TenneT en Stedin gaan onderzoeken of het elektriciteitsnet beter kan worden benut zodat het op drukke momenten meer wordt ontlast. Grootverbruikers kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om tegen een vergoeding hun vraag naar elektriciteit te verschuiven naar momenten waarop die vraag nu minder is.
"Door invoering van ‘spitsmijden’ kan er mogelijk extra ruimte worden gevonden voor nieuwe aanvragen", stelt TenneT. "Het net is namelijk niet op elk moment van de dag vol", zegt Bijl daarover. De uitkomsten van het onderzoek worden uiterlijk over een jaar bekend. Huishoudens en kleine bedrijven merken als het goed is voorlopig niks van het volle stroomnet, zegt Bijl.
Een nieuwe laadpaal of warmtepomp bij je thuis laten installeren kan dus nog gewoon. "Maar juist om het zo te houden, moeten we ervoor zorgen dat grote bedrijven op een wachtlijst komen te staan. Het is een hard gelag, want als zij meer elektriciteit willen gebruiken door bijvoorbeeld een aardgasketel te vervangen voor een elektrische variant komt dat ook op een wachtlijst te staan. Dat geldt ook voor nieuwe bedrijven die zich hier willen vestigen. Het is dus een heel vervelende boodschap."
Consumenten kunnen overigens ook hun steentje bijdragen door minder op piekmomenten stroom te gebruiken en apparaten niet allemaal tegelijkertijd aan te zetten. "Zo kunnen we het stroomverbruik meer spreiden over de dag", legt Bijl uit.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met mediapartner Rijnmond.