advertentie

Vlaardings ambtenarentekort nog niet verholpen, 1 op de 3 wordt ingehuurd

Het ambtenarentekort blijft een hardnekkig probleem binnen de gemeente Vlaardingen. De gemeente werkt hard om meer medewerkers aan te trekken. Vorig jaar heeft de gemeenteraad één miljoen euro beschikbaar gesteld voor een wervingscampagne. Het aantal sollicitanten is bijna verdrievoudigd, maar volgens de gemeente is het onduidelijk of er al echt resultaat is.

Vlaardings ambtenarentekort nog niet verholpen, 1 op de 3 wordt ingehuurd
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 10 december 2024 14:32

De omvang van het personeelstekort is volgens de gemeente moeilijk exact aan te geven. Er wordt in ieder geval verwezen naar het hoge percentage ‘externe inhuur’, werknemers die als zzp’er op projectbasis worden ingehuurd. In Vlaardingen wordt momenteel 32 procent van de werknemers ingehuurd. Volgens Binnenlands Bestuur ligt het landelijk gemiddelde rond de 24 procent. In Schiedam wordt 18 procent van het personeel ingehuurd (peildatum 31 december 2023).

Het ambtenarentekort is volgens de gemeente Vlaardingen een landelijk probleem. Om het tij te keren stelde de gemeenteraad vorig jaar al één miljoen euro beschikbaar aan het stadsbestuur voor werving. “Hier worden geen salarissen van betaald”, aldus Bart Bikkers, wethouder Personeel & Organisatie, tijdens de begrotingsbehandeling van november 2024. “Dit is puur voor de campagne.”

Met de slogan ‘Onze ambitie, jouw missie’ hangen posters en reclameborden van ‘Werken voor Vlaardingen’ door de hele regio. Ook zijn er commercials op Radio Rijnmond en sociale media.

Drie keer zoveel sollicitanten

De eerste resultaten van de campagne zijn veelbelovend. “Het aantal sollicitanten is fors gestegen, van 136 in 2023 naar 347 in 2024”, aldus Bikkers bij de begrotingsbehandeling. Ook zouden vacatures steeds vaker structureel worden ingevuld, in plaats van ingehuurd. Toch kan de gemeente niet zeggen of de campagne effect heeft. “Het is nog te vroeg om deze conclusie te kunnen trekken, omdat de campagne nog maar kort loopt.” Volgens de woordvoerder moeten er in 2025 écht meer vacatures worden ingevuld.

De zichtbaarheid van de campagne heeft wel geleid tot een groeiende naamsbekendheid van de gemeente als werkgever. “We zien dat de animo om voor de gemeente Vlaardingen te willen werken is gegroeid”, aldus een woordvoerder. “Het merk ‘Vlaardingen’ is aan het groeien”, vertelt wethouder Bikkers.

Terugbrengen inhuur

Momenteel wordt dus bijna een derde van de Vlaardingse ambtenaren ingehuurd. Volgens wethouder Bikkers was de gemeente ‘een beheersorganisatie’ en is het nu ‘een ontwikkelorganisatie’. Dit leidt tot meer losse projecten, waarvoor externe inhuur nodig is volgens Bikkers. Omdat externe krachten vaak duurder zijn en zorgen voor minder continuïteit, wil Vlaardingen het percentage inhuur in stappen verlagen.

Binnen een half jaar moet de inhuur met 5 procent worden teruggebracht, binnen een jaar met 10 procent en binnen twee jaar met 20 tot 25 procent. Eind 2026 moet het aandeel ingehuurde ambtenaren dus tussen de 7 en 12 procent liggen.

Schiedam zet in op professionalisering

Bij de gemeente Schiedam heeft men ook last van het ambtenarentekort, maar lijkt het probleem minder groot dan in Vlaardingen. De gemeente Schiedam zegt wel moeite te hebben met het invullen van ‘functies waarbij specialistische kennis wordt gevraagd’. “Dit vraagt om een meer doelgroepgerichte wervingsstrategie”, aldus een woordvoerder. “Daarom zetten we de afgelopen jaren in op het ontwikkelen en professionaliseren van de afdeling werving en selectie.”

In Schiedam lag het percentage externe inhuur eind 2023 dus rond de 18 procent. “We gebruiken externe inhuur met name waar het gaat om projecten die voor een beperkte tijd extra inzet vragen”, aldus een woordvoerder. “In gevallen waarbij een vacature moeilijk te vervullen blijkt, doen we soms ook een beroep op externe inhuur. Een 'ideaal' percentage is er niet; we streven ernaar op vaste plekken zo veel mogelijk vaste mensen in te zetten.”