advertentie
Slopers slavernijkunstwerk: ‘Laat Schiedam met rust’
‘Als we alle delen pakken ligt het verspreid door de stad’, schrijven de anonieme slopers van het kunstwerk over het slavernijverleden aan de Lange Haven in Schiedam in een betoog. Het betoog dat vastgemaakt zat aan het ijzeren frame van het kunstwerk geeft meer duidelijkheid over de beweegredenen van de mensen die het kunstwerk veelvuldig vernielden. In de brief wordt onder andere gesproken over de ergernissen tegen het kunstwerk.
door Jeroen Langeveld
vrijdag 13 december 2024 19:33
Het betoog – in een envelop met de tekst ‘Belangrijk’ erop – zat in een aan het kunstwerk vastgeknoopt plastic tasje. Dit betoog is in handen van Twee. Vermoedelijk is het betoog in de nacht van donderdag op vrijdag aan het kunstwerk vastgemaakt.
Het lijkt erop dat het betoog geschreven is door meerdere mensen. Wie de schrijvers van de brief zijn is niet duidelijk. Wel zegt één van hen aan de Lange Haven te wonen. “We komen op voor Schiedam en hun inwoners”, schrijft een van de andere mensen.
‘Moet leuke tekst komen’
De schrijvers van de brief vinden dat de teksten aan de Lange Haven misplaatst zijn. “Ik vind dat het kunstwerk weg moet en dat er een leuke tekst moet komen over bijvoorbeeld het jeneververleden. De tekst kan ook in het Stedelijk Museum, of in andere musea om een punt te maken.” Ook ergeren een aantal van de schrijvers zich eraan dat het kunstwerk na de vernieling direct wordt schoongemaakt. “Nu moet het kunstwerk steeds schoongemaakt worden, terwijl het weken duurt voordat er iets gebeurt aan de straatlamp en put in de grond.”
De envelop met de tekst 'Belangrijk' erop waarin de brief zit van de anonieme slopers van het kunstwerk | Foto: Twee
‘Ik leef mee’
Toch vinden de schrijvers het vervelend dat het bekladde kunstwerk telkens schoon moeten worden gemaakt door mensen. “Ik leef mee dat jullie elke keer dit kunstwerk schoon moeten maken.”
Ook worden onderwerpen aangehaald die niets met het kunstwerk Nu sta ik hier te maken hebben. “Er zijn mensen die in de kou en honger moeten leven, terwijl de gemeente zich voornamelijk richt op zaken die weinig bijdragen aan het welzijn van de kwetsbaren in de samenleving.”
‘Onze waarschuwing’
Bij de vernieling in de nacht van zaterdag 7 naar zondag 8 december werden de woorden ‘tot slaaf gemaakten’ gestolen. Uit het betoog blijkt dat dit deel in een garage ligt opgeslagen. Daarbij zeggen de briefschrijvers dat ze niet schuwen om nog meer delen te gaan stelen. “Als we alle delen pakken ligt het verspreid door de stad als een soort speurtocht met aanwijzingen. Het leuke is, er zijn veel mensen die ons helpen, dus bij deze onze waarschuwing”, sluiten de briefschrijvers het betoog af.
De gemeente Schiedam laat in een reactie weten dat er op anonieme brieven nooit wordt ingegaan. “Wel zien wij in algemene zin dat een dergelijke brief een indirecte oproep tot dialoog is. Daar staat de gemeente uiteraard wel voor open.”