advertentie
Na 5,5 uur moddergooien loopt Campanile-debat met een sisser af
Het ging er hard aan toe bij het debat over de gang van zaken rondom de opvang van asielzoekers in het Campanile Hotel. De coalitie betichtte de opposite van ongepaste uitspraken, de oppositie betichtte het college van liegen en volgens het college miste er wat context. Tot in de late uurtjes ging het debat door.
door Siebe van der Ende
vrijdag 10 januari 2025 02:55
De publieke tribune zat goed vol wanneer de vergadering om 20:00 uur begint. Gedurende de avond druppelden de bezoekers in grote getalen naar de uitgang. Lange schorsingen, gekibbel onderling en het herhalen van vragen maakte de vergadering lastig te volgen voor de ‘gewone Vlaardinger’. Maar de inhoud was op zijn minst interessant te noemen.
De avond begon met een toelichting van burgemeester Bert Wijbenga over de opgevraagde stukken en het artikel van Twee. Volgens Wijbenga wordt daarin niet het hele verhaal verteld. “Wat ontbreekt in deze stukken is context, relaties tussen mensen en emoties”, zegt Wijbenga terwijl hij met een dikke map papier wappert. “Dit is niet het complete verhaal.”
Volgens Wijbenga moeten er voor het complete verhaal minimaal twee dingen worden toegevoegd. Ten eerste de klankbordfunctie die hij als burgemeester heeft. “Mensen komen heel vaak naar mij toe om ideeën op te gooien. Dan kunnen mensen in vertrouwelijkheid praten.” Volgens Wijbenga ontstaan er veel ideeën in de ‘kraamkamer van de burgemeester’.
Varianten
Ten tweede zijn er volgens Wijbenga twee manieren waarop het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) asielzoekers kan huisvesten in een hotel. “De ‘hotelvariant’, waarin korte termijn kamers worden gehuurd. Dan heeft de burgemeester alleen iets te zeggen over openbare orde en veiligheid.” Daarnaast is er ook een ‘woonvariant’ volgens de burgemeester. “Dan wordt het hotel helemaal omgevormd. Dan heeft de gemeente er wat over te zeggen, want dan moeten er vergunningen worden aangevraagd.”
Dit alles staat haaks op antwoorden van minister Faber op kamervragen. Volgens haar worden er namelijk nooit asielzoekers in een hotel opgevangen zonder toestemming van de gemeente. Volgens Wijbenga klopt dit niet. “In de antwoorden zie je dat de minister de ene keer het ene zegt en de andere keer het andere.”
Als toelichting geeft Wijbenga aan dat er na het eerste bericht van het COA, op 19 april, kort contact is geweest met ambtenaren en politie over hoe de veiligheid kon worden gewaarborgd bij de komst van asielzoekers naar het Campanile Hotel. Pas op 10 september, toen het COA definitief aangaf het hotel te willen gaan huren, heeft Wijbenga erover gesproken met zijn wethouders.
Wijbenga gaf ook aan dat hij graag zijn ‘complete verhaal’ in het artikel van Twee op 18 december had willen vertellen. “Maar ik ben niet gebeld en niet om een reactie gevraagd.” Twee heeft de gemeente de middag voor publicatie van het artikel enkele vragen over de inhoud gesteld aan burgemeester Wijbenga. De gemeente heeft daarop gereageerd. Deze reactie is verwerkt in het artikel.
Een uur schorsing
Voornamelijk Frans Hoogendijk, van ONS.Vlaardingen, gaf de burgemeester en wethouder Ivana Somers er van langs. “De indruk is gewekt dat wij als gemeente geen zeggenschap hadden. De stukken laten overduidelijk zien dat dat niet waar is. Daar is dus over gelogen. En de wethouder zegt onjuiste dingen in een interview met Twee op 20 september. Zij heeft ook gelogen.”
Vervolgens komt er een discussie over de vorm waarop de vergadering plaatsvindt. Volgens Rens de Ron (VVD) en Rianne Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) volgt Hoogendijk niet de manier van werken van een interpellatiedebat, hoe deze vergadering stond geagendeerd. In een interpellatiedebat worden vragen gesteld om meer informatie te krijgen over bepaalde gang van zaken. Hoogendijk hield volgens De Ron en Molenaar teveel een betoog.
Volgens Hoogendijk kwam de term ‘interpellatiedebat’ op zijn agendaverzoek terecht door toedoen van de griffier, terwijl Hoogendijk dit niet wilde. “Ik wilde dat de discussie zo vrij mogelijk gevoerd kon worden.” Deze openlijke kritiek naar de griffier werd door de rest van de raad niet in goede aard ontvangen. Wat volgde waren meerdere schorsingen van in totaal een uur, waarin de fractievoorzitters op de kamer van de burgemeester het één en ander uitpraatte achter gesloten deuren.
Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) luistert aandachtig naar de antwoorden van burgemeester Wijbenga | Foto: Twee
‘Het is gewoon niet waar burgemeester’
Rond 23:00 uur vervolgt de vergadering. Arnout Hoekstra, van de SP heeft vooral kritiek op het feit dat informatie niet eerder gedeeld is met de gemeenteraad. “Was het niet beter om met elkaar in gesprek te gaan of het Campanile een goede plek is voor asielzoekers?” Vervolgens vertelde Ron Boers, die van tevoren zei dat men op de tijd moest letten, 25 minuten lang een verhaal waarin hij de Campanile-situatie vergeleek met een man die ontslagen wordt op zijn werk. Vervolgens vertrok hij met slaande deuren omdat hij ‘het raar vindt om te vergaderen terwijl het volk slaapt’.
Na middernacht ging de raad vrolijk door en kreeg Wijbenga nog enkele vragen over waarom hij de komst van asielzoekers niet heeft tegengehouden. “Ik heb hier niks over te zeggen behalve veiligheid”, antwoorde hij. “Volgens de minister is er bij de woonvariant toestemming nodig en bij de hotelvariant niet.” Hoogendijk reageert, wederom, fel. “Het is gewoon niet waar burgemeester.” Later zegt Wijbenga nog: “Wij vonden dit niet prima. We hadden een neutrale positie.”
Ook wethouder Somers werd door de gemeenteraad bevraagd, vooral over haar interview bij Twee op 20 september. Hierin zei ze onder andere dat de actie van het COA onhandig was en dat de gemeente geen zeggenschap over de situatie zou hebben. “Met de kennis van nu had ik het misschien wat minder heftig verwoord, maar ik sta wel achter wat ik gezegd heb met de kennis die ik toen had.”
Somers eindigt haar betoog zichtbaar geëmotioneerd. “Ik heb in de twintig jaar dat ik hier op het stadhuis rondloop nog nooit gelogen. En als ik dat zou doen dan hoeft u mij niet eens weg te sturen, want wanneer ik hier sta te liegen ga ik zelf wel weg.” De vergadering werd om 01:30 uur afgesloten door Frans Hoogendijk. “Het vertrouwen heeft een ernstige knauw gekregen. Wij zijn benieuwd hoe dat het komende jaar hersteld zal worden.”