advertentie
  • rechtspraak
  • Schiedam
  • dieren

Schiedamse verwaarloost achttien katten: ‘Tandsteen, rochelende ademhaling en vervlochten vacht’

De Dierenbescherming stapt in april 2023 binnen bij de Schiedamse Esther L.. In het huis wonen achttien katten, maar goed verzorgd blijken ze niet. Bij kat Jack moeten alle tanden getrokken worden en bij poes Ariël wordt tandvleesontsteking aangetroffen. De katten worden niet in beslag genomen, maar verbetering is nodig. 1,5 jaar later staat Esther voor de rechter voor het verwaarlozen van haar katten.

Schiedamse verwaarloost achttien katten: ‘Tandsteen, rochelende ademhaling en vervlochten vacht’
Foto: Twee & Pexels
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 17 januari 2025 18:18

De reden dat het minder goed met onder andere Mo, Suzie en Nadia gaat, is de gezondheid van de vrouw. In 2022 krijgt ze Long Covid. “Het waren erg zware jaren. Maar we hebben onze schouders eronder gezet om door te gaan”, vertelt de vrouw in de rechtbank. Na april heeft de Schiedamse een aantal maanden de tijd om de gezondheid van de katten te verbeteren, maar vanaf juni kan er weer controle komen van de Dierenbescherming. Twee katten worden gecastreerd, een aantal andere katten gaan naar de dierenarts en er wordt een trimmer ingeschakeld om de vacht van de beestjes bij te houden.

De Dierenbescherming probeert in juni en juli 2023 zes keer langs te komen om te controleren of de gezondheid is verbeterd, maar Esther doet niet open. Op 16 juli wordt duidelijk dat de beestjes nog steeds niet helemaal gezond zijn. Een dierenarts stapt bij Esther binnen om te kijken hoe het de achttien katten vergaat. Bij een groot deel van de huisdieren moeten tanden getrokken worden, bij sommigen zelfs het gehele gebit. “De tanden moesten behandeld worden, maar dat hoefde niet meteen”, vertelt de vrouw in de rechtbank over het bezoek van de dierenarts.

‘Blaren op de tong’

De ellende is voor Esther en haar katten alleen nog niet voorbij. Eind juli breekt er brand uit in het huis van Esther en haar man. De katten worden ternauwernood gered door de brandweer. Ze zaten dicht bij de brand in een kamer. Eenmaal buiten worden de katten afgespoeld, ze zitten onder het roet.  “Ze zijn buiten in de kou gezet”, vertelt Esther. Twee katten moeten meteen geopereerd worden, anders zouden ze zijn overleden. Sommige hadden blaren op hun tong”, vertelt de rechter. De beestjes blijken ook buiten brandschade om er nog steeds slecht aan toe te zijn. “Ze hadden een dramatisch gebit en een mottige vacht”, vervolgt de rechter.

De Schiedamse vrouw wordt gedurende de rechtszaak steeds emotioneler, ze merkt op dat één van de katjes na de brand nog bij haar was. “We hebben het roet uit zijn vacht gehaald en op goed vertrouwen naar de opvang gebracht. Ik heb hem daarna nooit meer gezien.” De kat is overleden in de dierenopvang. “Daar heb ik niets over gehoord, dat raakte mij echt”, vertelt de vrouw snikkend.

Katten zijn mijn kinderen

Maandenlang moet zij zonder haar katten leven. “De katten zijn voor mij mijn kinderen.” En dus spant Esther een rechtszaak aan om haar katten terug te krijgen. Ze wordt in het gelijk gesteld en op 7 december gaat de bel. De katten zijn terug, maar niet allemaal. “Ik ben gelijk naar beneden geracet. Een kat had een ontstoken nagel.” Met die kat zegt de vrouw direct naar de dokter te zijn gegaan. Het blijkt dat de katten in twee groepen van elkaar gescheiden leefden, want op 12 december komen de overige katten ook weer thuis.

Esther krijgt een nieuwe kans om haar 18 katten beter te verzorgen. Ze neemt een hulp in de hand om mee te helpen in het huishouden. Ter controle staat Dierenbescherming in februari weer op de stoep. Opnieuw blijken de dieren slechte gebitjes te hebben. Maar Esther zegt deze keer een behandelplan te hebben opgesteld. Er zou een lijst zijn waaruit moet blijken wanneer welke kat naar de dierenarts gaat. Data kan de Schiedammer niet noemen. “We gaan altijd naar de dierenarts als er iets is”, aldus Esther. De OvJ (officier van justitie) is het er niet mee eens. “Mevrouw heeft al ruim de tijd gehad om ze te laten behandelen. Wederom achttien katten aangetroffen, waarvan zeventien gebitsproblemen hebben.

‘Dat is akelig’

De 18 katten mogen blijven en bijna een jaar later schijnt het beter te gaan. Toch volgt nog steeds de rechtszaak. “De dieren zijn te weinig verzorgd.” De OvJ wil dat Esther niet meer dan vijf katten in huis mag hebben. “Dat is akelig. Helemaal geen katten is niet goed voor u. Misschien heeft u nu teveel boven het hoofd”, stelt de OvJ. De advocaat van Esther is het er niet mee eens. Esther snikt: “Hoe kan ik afscheid nemen van een kind. Ik hoop rust te krijgen met mijn gezin, mijn katten.”

De advocaat vindt dat er geen straf moet volgen voor Esther. “Ze heeft niet de intentie gehad om katten te verwaarlozen. Alles gedaan om katten zo goed mogelijk te verzorgen.” De OvJ vindt dat er wel een straf hoort te volgen naast het houdverbod. “Als waarschuwing wil ik een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur opleggen, ook zou Esther moeten gaan meewerken met controles van de Dierenbescherming.

De rechter vindt een houdverbod van meer dan vijf katten te ver gaan om op te leggen. Ook wordt ze vrijgesproken voor de verwaarlozing van de katten tussen april 2023 en augustus 2023. Wel krijgt ze een voorwaardelijke taakstraf opgelegd van veertig uur en moet ze meewerken aan controles van de Dierenbescherming.