advertentie
Gemeente Vlaardingen bestrooit de wegen tegen gladheid: ‘Veilig rijden’
Wegen, fietspaden, straten en bruggetjes. Op al deze plekken wordt gestrooid door de gemeente Vlaardingen als het glad kan worden. Een team van achttien mensen staat klaar om te zorgen dat Vlaardingers niet van hun fiets vallen of uit de bocht vliegen met de auto door de gladheid. Twee gaat op pad met de strooiers om te zien wat het zware werk inhoudt.
door Jeroen Langeveld
zaterdag 18 januari 2025 16:26
“We hebben drie gladheidmeldpunten en werken samen met een weerbureau in Wageningen. Op basis van hun modellen bepalen we wanneer het nodig is om uit te rijden,” vertelt Jeffrey Plugge. Hij is unitleider bij de gemeente Vlaardingen en geeft leiding aan de strooiploeg. Bij vorst of gladheid worden achttien medewerkers ingezet, verdeeld over drie grote strooiwagens, zes kleinere voertuigen en twee speciale machines voor fietspaden. Ook is er een team dat met de hand strooit.
‘Moeilijkste meters’
Een van de strooiers is Hans Engelchor, die al twintig jaar voor de gemeente werkt en de afgelopen zeven jaar deel uitmaakt van de strooiploeg. “Het verveelt nooit. Je maakt de stad veiliger en het geeft voldoening om als team de klus te klaren,” zegt hij. Toch is het geen makkelijke taak. Strooiers worden vaak midden in de nacht opgeroepen en moeten binnen een half uur op de stadswerf zijn. “De moeilijkste meters zijn van je bed naar de voordeur,” grapt Engelchor.
Dit jaar werd de strooiploeg bekend in heel Nederland dankzij het lied Zout is op!. Het nummer, een ludieke remake van een carnavalskraker, werd populair op sociale media en gaf de strooiers een podium. “Het was bedoeld als bedankje voor het harde werk van de ploeg een soort hart onder de riem.”
‘Bankzitters 2.0’
Als het nummer nog verder doorbreekt maken hans en zijn collega’s er misschien wel een act van. “Misschien wel in het voorprogramma van De Toppers. Daar zijn we gek genoeg voor. Als die trein loopt en we zijn in de gelegenheid, dan moeten we dat doen. De Strooiers, een soort Bankzitters 2.0”, vertelt hij lachend.
Ondanks het succes van het lied blijft de veiligheid van de stad prioriteit. De gemeente heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende strooizout beschikbaar is. Daarnaast kunnen Vlaardingers gratis een zak strooizout ophalen bij de stadswerf, zodat ook de stoepen minder glad worden.
Aan het einde van een strooironde, die vaak uren duurt, voelt Engelchor zich trots. “Iedereen kan op mijn route straks veilig rijden. We hebben het geklaard en dat is hartstikke leuk”, besluit Engelchor trots.