advertentie
  • Vlaardingen
  • natuur
  • dieren

Was het écht geen wolf die de hooglanders aanviel? 'Wolf kan hier in drie dagen zijn'

Vier runderen zijn sinds mei vorig jaar het slachtoffer geworden van bijtincidenten in de Vlaardingse Broekpolder. Uiteindelijk overleefden drie Schotse hooglanders de aanval niet. Op sociale media en in de inbox van deze site stroomden de berichten binnen over de vermeende dader: de wolf. Maar kan dit roofdier het daadwerkelijk zijn geweest?

Links de wolf, rechts een foto van een gewonde Schotse hooglander uit de Broekpolder
Links de wolf, rechts een foto van een gewonde Schotse hooglander uit de Broekpolder | Foto: Pexels/Twee
Maurice Tankink

door Maurice Tankink

zaterdag 25 januari 2025 08:25

“We denken allemaal natuurlijk aan de wolf”, vertelde beheerder van de Schotse hooglanders, Manon Willemstein eerder aan Twee. Maar nuanceert deze opmerking vervolgens. Zij trof de gewonde dieren meermaals aan, maar stelt dat een aanval van een wolf onwaarschijnlijk is. “Want die bejaagt zijn prooi met een ander doel. Namelijk om voedsel te vergaren. Dan zal de wond meer in het halsgebied zitten.” De dieren zijn allemaal in de staart aangevallen.

Loslopend wild

“Zuid-Holland is de laatste provincie die nog geen wolf op bezoek heeft gehad. Toch heeft het paar keer een haar gescheeld”, stelt Leo Linnartz is ecoloog en een schreef een boek over de terugkeer van de wolf in Nederland. Deze site legt de situatie voor bij de wolvenexpert, maar Linnartz is stellig: de Schotse hooglanders zijn niet door de wolf aangevallen. Maar wat was het dan wel?

“Vergeet niet, de Broekpolder is een drukbezocht gebied voor baasjes met hun honden”, meent Linnartz. Daarnaast benadrukt de woordvoerder van de federatie Broekpolder, Jolanda Robinson, nogmaals dat de verwondingen door het toedoen van honden zijn veroorzaakt.

“Wel hebben wij kleine vossen en boommarters in de Broekpolder wonen, maar die hebben dit ook niet gedaan. Daarvoor zijn zij veel te klein,” vertelt de woordvoerder. De aangevallen kuddedieren wegen immers gemiddeld tussen de 500 en de 800 kilo. “Alles wijst erop dat het beten zijn van een hond.”

Trekt de wolf naar Vlaardingen?

“Vroeg of laat komt de wolf ooit een keer in de Broekpolder”, vertelt Linnartz. “Wolven zoeken een groot leefgebied, maar een groot gedeelte is veen- en weidegebied.” Juist het open landschap en het gebrek aan prooidieren zoals reeën, maakt dit een onaantrekkelijk gebied voor het dier om zich ooit permanent te huisvesten. De Broekpolder is hooguit geschikt om als wolf er doorheen te trekken.

“Jonge wolven tussen 1 en 3 jaar die zoeken naar een leefgebied kunnen wel honderden kilometers lopen”, vertelt Linnartz verder. “Iedere keer maakt de wolf de afweging ga ik rechtdoor of niet? Een jonge wolf die op de Veluwe staat, kan zomaar binnen drie dagen in Vlaardingen zijn.” Toch hoeft men zich nog geen zorgen te maken over wolven in de Broekpolder.

Broekpolder-waarschuwing.jpg

In de Broekpolder worden hondeneigenaren extra gewezen op de aanlijnplicht voor honden | Foto: Twee

Aanlijnen

De aanvallen vinden namelijk al plaats sinds mei verleden jaar en er zijn geen meldingen gemaakt van een potentiële wolf. Ook heeft de dierenarts die de hooglanders behandeld heeft geconcludeerd dat de beet niet van het door Nederland rondtrekkende roofdier is. Het blijft gissen naar de daders, maar het heeft alle schijn ervan dat het honden zijn geweest.

Vandaar dat er strenger gehandhaafd wordt op het aanlijnen van honden in dit natuurgebied. Zowel de boa’s als de politie maken extra rondes door het gebied om te voorkomen dat niet-aangelijnde viervoeters de grazende hooglanders kunnen aanvallen. Overtreders van dit gebod moeten het met een bon bekopen.