advertentie
Vlaardingen introduceert straatzorg: speciale huisartsenzorg voor daklozen
“Iedereen moet gratis toegang hebben tot gezondheidszorg.” Dat is het uitgangspunt van Ronald Vervoort (72), gepensioneerd huisarts. Samen met een team van specialisten lanceert hij het initiatief Straatzorg in Vlaardingen. Deze laagdrempelige huisartsendienst richt zich specifiek op medische zorg voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Aanstaande woensdag vindt het eerste spreekuur plaats.


door Juliet Heinsbroek
vrijdag 24 januari 2025 16:55
“Juist voor mensen die op straat leven is gezondheidszorg cruciaal”, vertelt Vervoort aan Twee. “Naast fysieke klachten spelen vaak ook mentale problemen of gebitsproblemen een rol.” Om deze mensen breed te ondersteunen, stelde Vervoort een team van gepensioneerde specialisten samen. Dit team bestaat uit artsen, een ggz-psycholoog, een tandarts en verpleegkundigen. “We willen mensen in hun geheel behandelen, niet alleen de klachten aanpakken”, benadrukt hij.
Niet verzekerden
Ronald Vervoort heeft zijn hele carrière in Vlaardingen gewerkt, onder andere als huisarts in de Westwijk en later als eigenaar van Medisch Centrum Back-up. Het idee voor Straatzorg ontstond na zijn pensioen in 2019. “Ik wilde actief blijven en werd gevraagd als waarnemer in een huisartsenpraktijk”, legt Vervoort uit. “Daar viel me iets op: voor het aantal patiënten dat de praktijk bediende, zouden normaal gesproken minstens twee huisartsen nodig zijn. Maar ik deed het alleen.”
Bij nader onderzoek bleek dat zo’n 500 patiënten in die praktijk niet verzekerd waren. “En dat waren alleen de gedocumenteerde mensen”, voegt hij toe. Dit besef leidde tot gesprekken met de gemeente over mogelijke oplossingen en financiering. Zo werd Straatzorg geboren.
Eerste stappen en toekomstplannen
Dankzij sponsoring en hulp van verschillende instanties en vrijwilligers werd het mogelijk om Straatzorg op te zetten. Het spreekuur begint altijd met een intakegesprek van 45 minuten, waarin de situatie van de patiënt uitgebreid in kaart wordt gebracht. Vervolgens kan men gebruikmaken van een inloopspreekuur, waar per persoon 15 minuten voor wordt uitgetrokken.
De toekomstplannen van Vervoort reiken verder. “We willen ook een vergelijkbaar initiatief opzetten op scholen in de Westwijk, in de vorm van een spreekuur”, vertelt hij. “Maar daarvoor moeten we nog precies uitwerken wat de vraag is, en wanneer en waar het kan plaatsvinden.”
Met Straatzorg hoopt Vervoort de kloof in de gezondheidszorg voor kwetsbare groepen te verkleinen. “Iedereen heeft recht op goede zorg,” besluit hij.