advertentie
‘Begeleider dronk bier met ouders, mishandelingen pleegmeisje genegeerd door instanties’
Een begeleider die gezellig bier drinkt met pleegouders, terwijl een 10-jarig meisje maandenlang zwaar mishandeld werd. De Telegraaf meldt dat er veel fout is gaan bij de verantwoordelijke instanties in het verhaal rond het Vlaardingse pleegmeisje. Ondanks noodkreten van de biologische moeder, school en zelfs de politie, greep niemand in.


door Siebe van der Ende
woensdag 29 januari 2025 12:24
De Telegraaf heeft onderzoek gedaan naar de situatie van het pleegmeisje en gesproken met meerdere mensen die het rapport van de inspecties Gezondheidszorg & Jeugd en Justitie & Veiligheid hebben ingezien. Dit rapport zal volgens de krant vermoedelijk deze week openbaar worden. Er zou ‘een onthutsend beeld’ in naar voren komen.
Het drama voltrok zich in een rijtjeshuis aan de Madoerastraat in de Indische Buurt in Vlaardingen. Het meisje is maandenlang door haar pleegouders mishandeld. “Steeds heftiger en stelselmatiger, zonder dat de aangewezen hulpverleners voldoende oog voor haar hadden”, valt in De Telegraaf te lezen.
Het meisje werd onder andere als huisslaaf gebruiken, vastgebonden in een kooi met stroomdraden en uitgehongerd. Pleegzorgorganisatie Enver, die het meisje bij de pleegouders plaatste, en de William Schrikker Stichting, die de wettelijke voogdij over het kind heeft, faalden volgens de inspecties volledig. Het meisje is niet beschermd en werd aan haar lot overgelaten. Ze negeerden signalen van kindermishandeling en er was weinig communicatie tussen betrokken organisaties.
Amicale pleegzorgbegeleider
De pleegzorgbegeleider van Enver heeft volgens De Telegraaf een bijzondere rol gehad in het hele verhaal. Op bewakingsbeelden is te zien hoe hij amicaal met pleegouders John en Daisy van den B. aan het bier zitten. Hij negeerde de signalen van mishandeling en sprak van een ‘liefdevolle plek’ bij de ouders aan de Madoerastraat. Ondanks ook meldingen van mishandeling van andere pleegkinderen in 2021 bleef de medewerker achter de pleegouders staan.
Al langer kent de pleegzorgbegeleider John en Daisy goed. Hij is de begeleider van de twee bij de plaatsing van het eerste pleegkind. Ook bij de Syrische pleegjongens in 2021 en bij de plaatsing van het pleegmeisje en haar zusje was hij de begeleider. De Syrische jongens zouden ook zijn mishandeld door de pleegouders. Ondanks meldingen bij Enver werden er opnieuw pleegkinderen bij de twee geplaatst.
De begeleider zou volgens de inspecties hebben voorkomen dat de voogd vanuit de William Schrikker Stichting één-op-één met het pleegmeisje kon spreken. De voogd zou volgens De Telegraaf ook maar één keer in vijf maanden het gezin bezocht hebben. “Tot aan de opname van het meisje in het ziekenhuis in mei 2024 hadden zowel de William Schrikker Stichting als Enver dan ook geen enkel zicht op haar ontwikkeling en veiligheid. Ze leefde in deze periode volledig geïsoleerd binnen het pleeggezin”, stellen de inspecties volgens De Telegraaf.
Op 31 mei 2024 kwamen veel mensen bijeen bij het Vlaardingse stadhuis om het pleegmeisje een hart onder de riem te steken | Foto: Twee
Zware verwondingen nodig voor actie
Pas in mei 2024 werd het pleegmeisje uit haar nachtmerrie verlost. Toen werd het 10-jarige meisje met zware verwondingen, waaronder meerdere botbreuken en ernstig hersenletsel, opgenomen in het ziekenhuis. Artsen sloegen alarm en de pleegouders werden gearresteerd. Justitie vervolgt hen voor poging tot doodslag, zware mishandeling, vrijheidsberoving en het in hulpeloze toestand brengen.
Volgens De Telegraaf zullen de inspecties zowel Enver als William Schrikker Stichting onder toezicht stellen. Ook krijg de Raad voor de Kinderbescherming ‘een tik op de vingers’. De inspecties zullen een vervolgonderzoek doen naar de rol van de betrokken jeugdzorgmedewerkers.
Ondertussen is het leed voor het, inmiddels 11-jarige, meisje onomkeerbaar. Ze zal volgens de biologische familie nooit meer een normaal leven kunnen leiden en zal haar hele leven intensieve zorg nodig hebben.