advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen
  • dossier pleegmeisje

Gemeenteraad zoekt wat het kan doen in drama rond Vlaardings pleegmeisje

De Vlaardingse gemeenteraad heeft dinsdagavond 18 februari de inspectierapporten over het mishandelde pleegmeisje besproken. De raad ging in gesprek om informatie te verzamelen en om te ontdekken wat de gemeente kan veranderen. “Ik denk echt soms, wat heb ik zitten doen de afgelopen jaren?” Bijna alle raadsleden willen dat er dingen drastisch veranderen, maar in hoeverre is de gemeente machteloos?

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 19 februari 2025 12:14

Achter gesloten deuren heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd extra uitleg gegeven over het inspectierapport. Vervolgens werd er in de openbaarheid gesproken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), over hun rol bij de jeugdbescherming van de William Schrikker Stichting. Ook werd er gesproken met verantwoordelijk wethouder Jacky Silos en de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR), een samenwerkingsverband van dertien gemeenten die de pleegzorg inkopen.

“De gemeente zelf heeft weinig invloed op het beleid”, stelt raadslid Wouter de Reus (ChristenUnie/SGP) na de vergadering. “Vanavond heeft laten zien dat de situatie enorm complex is.” Sommige raadsleden willen dat de gemeente zelf de kwaliteit van zorg in de gaten houden. De VNG raadt dit af, omdat die taak bij de inspectie ligt.

Contract opzeggen

Veel raadsleden geven in de commissie aan zich machteloos te voelen. “Veel mensen zeggen: ‘het stelsel deugt niet’”, vertelt Jacky Silos aan de raad. “Ik roep de raadsleden vooral op om naar hun landelijke Tweede Kamerleden te gaan en te vertellen dat het systeem niet deugt.” Hoe het systeem eruit ziet komt voort uit landelijk beleid.

Het inspectierapport concludeert dat pleegzorgorganisatie Enver en de jeugdbescherming van de William Schrikker Stichting ernstig gefaald hebben in hun werk. Toch wil wethouder Silos de contracten niet opzeggen. “Als je dat doet lijden er heel veel kinderen onder. De William Schrikker Stichting is een landelijke organisatie, dat contract kunnen wij niet eens verscheuren. Het is nu aan de inspectie, die moet kijken of het goed zit en de kinderen veilig zijn. Als dat niet zo is kunnen we altijd stoppen met de contracten.”

“Op ons grondgebied heeft misschien wel één van de meeste verschrikkelijke incidenten van de afgelopen vijf jaar plaatsgevonden”, aldus De Reus. “Dat betekent dat je de touwtjes in handen wil hebben.” Maar die touwtjes liggen niet in de handen van de gemeente. De wethouder zegt alles aan te willen grijpen om zaken te verbeteren. “Laten we een samenleving creëren waar we ons verantwoordelijk voelen voor elkaar en een cultuur creëren dat er meldingen worden gedaan.”

Veilig Thuis

Één van de onderdelen waar de gemeente wel zeggenschap over heeft is Veilig Thuis, de organisatie waar huiselijk geweld gemeld kan worden. Volgens de Onderwijsinspectie is er een hoge drempel voor onder andere scholen om melding te maken bij Veilig Thuis. “Het kan niet zo zijn dat mensen denken: ‘laat maar, het heeft toch geen zin’”, aldus raadslid Raymond van Haren (ONS.Vlaardingen). Ook De Reus wil daarmee aan de slag. “Daar zijn we gewoon verantwoordelijk voor.”

Volgens Van Haren zal er binnenkort waarschijnlijk een raadsvergadering komen over dit onderwerp. Hierin zal de raad kijken wat de gemeente precies anders zou moeten doen om zaken te verbeteren.