advertentie
Minder regels en meer vertrouwen helpen Vlaardingse bijstandsgerechtigden vooruit
Het Vlaardingse vertrouwensexperiment voor mensen in de bijstand laat veelbelovende eerste resultaten zien, zegt de gemeente Vlaardingen. In juni 2024 is de proef gestart om met soepelere regels en een focus op vertrouwen mensen sneller aan werk te helpen en financiële zekerheid te bieden. Het experiment lijkt halverwege veelbelovend, hoewel de aantallen nog bescheiden zijn.


door Siebe van der Ende
woensdag 19 februari 2025 13:24
Halverwege het experiment informeert wethouder Arnoud Proos de gemeenteraad over de stand van zaken. Het experiment bestaat uit vijf onderdelen: een uitstroompremie voor werkenden, een garantie op snelle terugkeer in de bijstand, directe hulp voor dak- en thuislozen, minder strenge regels voor bijzondere bijstand en meer begeleiding. In totaal is er door de gemeenteraad 300.000 euro beschikbaar gesteld voor de proef, die in totaal een jaar duurt.
Uitstroompremie
Mensen die uit de bijstand gaan en minimaal zes maanden werken, krijgen door het experiment een premie van 1000 euro. Sinds de start van het experiment zijn 42 mensen uit de bijstand gestroomd. Volgens de gemeente geeft de premie cliënten net het laatste zetje om actief te zoeken naar een betaalde baan. Aan het begin is de verwachting uitgesproken dat 80 tot 100 cliënten de premie zullen ontvangen.
Nog niemand heeft sinds het begin van het experiment gebruik gemaakt van de ‘garantieknop’ om versneld weer in aanmerking te komen voor een uitkering. Als mensen uit de bijstand stromen om aan het werk te gaan, maar binnen zes maanden hun baan weer kwijt raken, kunnen ze in aanmerking komen voor de ‘garantieknop’.
Snelle bijstand voor daklozen
Dak- en thuislozen kunnen dankzij het experiment binnen één dag bijzondere bijstand krijgen. Tot nu toe zijn er twee aanvragen gedaan, waarvan er één heeft geleid tot een betaalde baan na drie maanden. De andere aanvrager kreeg verdere hulp via de GGZ. De gemeente ziet dit als een succes, omdat directe financiële steun de rust geeft om verdere stappen te zetten.
Een ander experiment richt zich op het versoepelen van de bewijsregels voor bijzondere bijstand. Hoewel de aanvraagprocedure eenvoudiger is geworden, is het aantal aanvragen niet gestegen. Toch wordt de maatregel als positief ervaren, omdat er minder papierwerk nodig is en cliënten zich meer gesteund voelen.
Begeleiden naar werk
Ook begeleiding op maat blijkt een effectieve aanpak. Door het experiment wordt meer maatwerk geleverd, omdat consulenten minder cliënten toegewezen krijgen. In plaats van 75 tot 100 kreeg een consulent nu te maken met 50 cliënten. Dit heeft ertoe geleid dat vier mensen hun uitkering hebben kunnen beëindigen na intensieve begeleiding richting een betaalde baan.
Hoewel de aantallen nog beperkt zijn, vindt de gemeente de eerste resultaten veelbelovend. Het experiment zal nog tot 1 juni 2025 doorgaan, vervolgens zullen gemeente en Stroomopwaarts een eindevaluatie maken.