advertentie
  • gezondheid
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Ruim 30 procent van de Schiedammers en Vlaardingers loopt risico op leverkanker

Ruim 30 procent van de Schiedammers en Vlaardingers loopt risico op leververvetting, ofwel een ongezonde lever, wat ernstige gevolgen kan hebben. In sommige gevallen kan dit leiden tot leverkanker, of moet de lever zelfs verwijderd worden. Daarom is Franciscus Gasthuis & Vlietland een onderzoek gestart om de aandoening vroegtijdig op te sporen of te behandelen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 20 februari 2025 10:51

Leververvetting (ook wel vette lever genoemd) betekent dat er te veel vet ophoopt in de lever. Dit gebeurt vaak door ongezonde voeding, overgewicht, diabetes of veel alcoholgebruik.

Uit cijfers van het Erasmus MC, het ziekenhuis in Rotterdam met het grootste levercentrum van Nederland, blijkt dat het aantal mensen dat een levertransplantatie ondergaat als gevolg van overgewicht, is verdrievoudigd. Het ziekenhuis deed onderzoek na een inventarisatie van het MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting). Volgens het fonds kampen ongeveer 4 miljoen Nederlanders met leververvetting, vaak zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.

Leververvetting begint met een opstapeling van vet in de lever. Dit kan overgaan in een ontstoken lever, wat leidt tot littekens in de lever. Als dit verergert, ontstaat leververharding, waardoor de lever ernstig beschadigd raakt en niet meer goed werkt. In het laatste stadium kan leverfalen of leverkanker ontstaan.

60 procent van de mensen

Volgens dokter Manuel Castro Cabezas, specialist in hormonen en bloedvaten, komt een ongezonde lever vooral voor bij mensen met overgewicht of obesitas, en bij mensen met een hoge bloeddruk. Maar liefst 60 procent van deze mensen kan te veel vet in de lever hebben. Toch treft de aandoening niet alleen mensen met een verhoogd risico; ook anderen kunnen ermee te maken krijgen.

Inmiddels blijkt zelfs 30 procent van alle mensen, jong en oud, kans te hebben op leververvetting, en dat is volgens de arts een groot probleem. “Wat we nu zien, is dat leververvetting zo vaak voorkomt dat er ook veel mensen zijn bij wie de lever stopt met werken en een levertransplantatie nodig is.” Hierdoor ontstaan lange wachttijden.

Ongezonde voeding

Er zijn verschillende manieren om vervetting te voorkomen. Volgens de arts ontstaat vervetting enerzijds door ongezonde voeding, overgewicht, weinig beweging en overmatig alcoholgebruik. “In het geval van obesitas zijn er medicijnen om af te vallen of een operatie voor een maagverkleining, waardoor mensen gewicht verliezen.” De arts geeft als kanttekening dat dit niet bij iedereen helpt. “Bij sommigen blijft de vervetting toch bestaan, en daarom is het belangrijk dat we daar aandacht aan besteden.”

Daarom is het ziekenhuis een samenwerking gestart met onder andere huisartsen in Schiedam en Vlaardingen en andere ziekenhuizen in de regio om de aandoening zo optimaal mogelijk te behandelen. Het ziekenhuis hoopt in het beste geval de vervetting op korte termijn op te sporen, zodat een behandeling niet nodig is.

Meten is weten

“We kunnen met een heel eenvoudig apparaat de mate van leververvetting en de mate van leverontsteking meten”, aldus Cabezas. Arts-onderzoeker Laura Konings voegt toe dat het doet denken aan een echoapparaat dat golven uitzendt, die worden teruggekaatst. “En op die manier zie je of er litteken- of vetweefsel in zit”, zegt Konings. “We kunnen dus zeggen: u heeft een klein beetje leververvetting, dus het is niet zo erg, en we testen over een aantal jaar opnieuw. Of we zeggen: uw lever is zo vervet, daar moet iets aan gebeuren en dan start de behandeling”, aldus Cabezas.