advertentie
Bomen in de Sint Liduinastraat verdwijnen, vertrouwen in de gemeente ook
Platform Liduina, een initiatief van de bewoners van de Sint Liduinastraat in Schiedam, heeft een brief gestuurd aan de gemeenteraad uit onvrede over de communicatie. De aanleiding is de aangekondigde bomenkap, die volgens de bewoners uit het niets is gekomen. De kap is volgens de gemeente nodig voor de aanleg van een gescheiden rioolstelsel om wateroverlast in de wijk te verminderen.

door Mirthe Verhagen
dinsdag 25 februari 2025 16:57
De kern van het probleem ligt volgens de vertegenwoordiger van Platform Liduina, Jurriaan, bij de manier waarop de gemeente hen heeft geïnformeerd. “De bewoners voelen zich niet gehoord. Er was jarenlang overleg, het werd drie jaar stil en toen ineens kwam de aankondiging van de bomenkap”, zegt hij. “Dat heeft tot veel emotionele reacties geleid.”
Om dit te uiten, stuurde hij namens Platform Liduina een brief aan de gemeenteraad. Hierin wordt gewezen op het gebrek aan communicatie. Jurriaan is ervan overtuigd dat de reacties minder heftig waren geweest als de gemeente tijdig en duidelijk had gecommuniceerd. “Als er in die drie jaar regelmatig updates waren gegeven, had het een heel ander gesprek opgeleverd.”
Meer dan alleen bomenkap
Hoewel er uiteindelijk begrip is voor de noodzaak van de bomenkap, blijven er andere knelpunten over. Op het gebied van parkeren voelen de bewoners zich niet gehoord. “We hebben een concreet voorstel gedaan dat rekening houdt met de parkeerdruk, maar daar konden we elkaar niet in vinden”, aldus Jurriaan.
Volgens Platform Liduina is de manier waarop dit proces is verlopen geen incident, maar een terugkerend probleem binnen de gemeente Schiedam. “De gemeente worstelt met heldere communicatie en participatie”, stelt Jurriaan. “Hopelijk worden hier lessen uit getrokken en wordt er in de toekomst beter geluisterd naar bewoners.”
‘We blijven ons inzetten voor participatie’
De gemeente stelt in een reactie op vragen van Twee dat er tussen 2019 en 2024 zo’n 25 communicatie- en dialoogmomenten met de buurt zijn geweest. De gemeente zegt een ander beeld te hebben over de bewonersbijeenkomst. "Alle bewoners ontvingen brieven, nieuwsbrieven en uitnodigingen voor bijeenkomsten", aldus de gemeente.
"Het definitieve voorstel is met de buurt gedeeld en besproken. Na klachten over de plannen in de Sint Liduinastraat zijn we in gesprek gegaan en hebben we waar mogelijk aanpassingen doorgevoerd." De gemeente erkent dat het een uitdaging is om iedereen tevreden te stellen. "We blijven ons inzetten om participatie en communicatie te verbeteren."