advertentie
Schiedam gaat bodem onderzoeken op PFAS na vragen GroenLinks
De Schiedamse GroenLinks heeft eind januari vragen gesteld over een onderzoek naar PFAS in de bodem. Van de schadelijke stof kun je ziek worden. Elders in het land kunnen mensen bijvoorbeeld niet uit hun eigen moestuin eten. Het college laat weten ook in Schiedam een bodemonderzoek uit te voeren. Wanneer dit onderzoek gaat plaatsvinden is niet duidelijk.


door Dennis Koorevaar
zaterdag 01 maart 2025 08:25
“Omdat de provincie in Schiedam geen bevoegd gezag is als het gaat om de Wet Bodembescherming, wordt de bodem in onder andere Schiedam in dit onderzoek niet meegenomen”, stelt Yorick Haan, fractievoorzitter van GroenLinks. Hij is dan ook benieuwd of er ook in Schiedam onderzoek wordt gedaan. Het college kwam vorige week met antwoorden.
Aanleiding voor het onderzoek is het gebruik van baggerspecie in Schiedam-Noord. "Baggerspecie is in Nederland vaak gebruikt als ophoogmateriaal", luidt het antwoord van de gemeente. "Ook in Noord. Deze specie kan verontreinigd zijn met PFAS, wat is meegenomen in de specifieke uitkering aanvraag (SPUK)."
Het college laat weten dat er in 2023 een SPUK-aanvraag is ingediend voor de financiering van dit PFAS onderzoek. “De subsidie werd toegekend in december 2024 en de voorbereidingen zijn in januari 2025 gestart.” Er wordt volgens het college in dit onderzoek samengewerkt met de milieudienst DCMR en de Rijnmondgemeenten, waaronder Rotterdam.
De gemeente is voornemens medio 2025 een PFAS-pagina in te richten op de website. “Daar kunnen inwoners relevante informatie vinden.”