advertentie
Jongeren verwerken dood Joni (13) met stille tocht: 'Dat dit kan gebeuren maakt me bang'
De stille tocht voor de doodgestoken Joni (13) maakte diepe indruk, vooral op jongeren. Velen kenden hem, anderen liepen mee uit medeleven of omdat het geweld hen angst aanjaagt. “Het besef dat dit zomaar kan gebeuren, maakt me bang."

door redactie
zondag 02 maart 2025 10:31
Bijna 700 mensen liepen zaterdagavond mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan Joni, die een week eerder werd doodgestoken door een leeftijdsgenoot. Velen droegen witte kleding en hadden een witte bloem of ballon bij zich.
Indrukwekkende steun voor de familie
De ouders van Joni waren zichtbaar geroerd door de massale opkomst. “Dit heeft hij verdiend,” zegt moeder Mariëlle. Vader Anton beschrijft de steun als een troostend gebaar. “Het voelt als een grote arm om ons heen.”
Opvallend veel jongeren liepen mee. Ze kenden Joni van school, uit de buurt of via anderen. “Hij had veel vrienden en dook overal op”, vertelt een vriend. Onder de tieners is er veel verdriet. Ze slaan armen om elkaar heen, troosten elkaar en omhelzen elkaar in stilte.
Rijnmond
| Foto:Symbool voor groter probleem
Voor veel jongeren staat het drama symbool voor een groter probleem. “Het had iedereen kunnen overkomen,” zeggen vrienden van Joni. “Het besef dat dit zomaar kan gebeuren, maakt me bang,” zegt een 14-jarig meisje.
Volgens hen dragen veel leeftijdsgenoten tegenwoordig een mes. “Je moet extra uitkijken, altijd het gevaar in je achterhoofd houden. Ik hoop dat het beter wordt,” voegt een 12-jarig meisje toe. Op scholen worden kluisjes al vaker gecontroleerd, maar een verbod op messen ziet een 15-jarige jongen niet als oplossing. “Ze doen het toch wel.”
Een 16-jarige jongen oppert dat messengeweld onder jongeren net zo zwaar bestraft zou moeten worden als bij volwassenen. “Dan zou het misschien minder worden.” Maar echt optimistisch zijn ze niet. “Voorlopig gaat dit niet stoppen.”
Rijnmond
‘Hij was voor niemand bang’
Over Joni zelf zijn ze openhartig. “Iedereen wist dat hij een druk, ondeugend jongetje was,” vertelt een neef van Joni. “Hij kon op een goede manier irritant zijn, maar hij was nergens bang voor. Als niemand iets durfde, deed hij het wel. Hij hield van adrenaline.”
Ook de vriendinnen van Joni’s zus Sharon zijn gekomen. Ze condoleren Mariëlle en spreken hun medeleven uit. Ze vertellen hoe vreselijk ze het vinden en wensen haar veel sterkte. Geëmotioneerd antwoordt Mariëlle: “Hij heeft nu geen pijn meer.”
Rijnmond
| Foto:Samen voor Joni
Veel familieleden dragen witte shirts met Joni’s foto op de borst. Neef Kay, die de tocht organiseerde, noemt de opkomst een prachtig gebaar. “Zoveel mensen die samenkomen, dat is bijzonder.”
Ook gezinnen lopen mee, zoals de familie Verspeek uit Schiedam. Alle drie hebben iets wits aan - van een witte broek, een wit overhemd tot een witte sjaal. “We lopen mee om drie redenen,” zegt vader. “Voor Joni en zijn familie, om onze 9-jarige dochter bewust te maken van de gevaren, en omdat de stad achteruitgaat. We hopen dat Joni de laatste zal zijn.”
Rijnmond
| Foto:Wit hondje
Op een straathoek langs de route wachten twee buurvrouwen, allebei oma’s. Ze willen het laatste stuk meelopen. De dames wonen in de wijk waar de dodelijke steekpartij plaatsvond. Ze dragen witte jassen en zijn vergezeld door een wit hondje.
"Zelfs mijn haar is wit," zegt één van hen met een kleine glimlach, een moment van lichtheid in een verder beladen avond. In hun handen houden ze twee witte gerbera’s.
Eén van hen hoorde het nieuws via een appje van haar dochter. “Het lijkt hier wel het Wilde Westen,” verzucht ze. De dames maken zich zorgen over het toenemende messengeweld onder jongeren. “Het zal je kleinkind maar zijn.”
Rijnmond
| Foto:Schiedam rouwt
De stille tocht eindigt bij de bloemenzee, waar kaarsen worden aangestoken en bloemen worden neergelegd. Een moment van stilte volgt. Tranen, troostende armen en een gedeeld gevoel van verlies – Schiedam rouwt samen om Joni.
Dit artikel is van onze mediapartner Rijnmond.