advertentie
Organisaties rond pleegmeisje met billen bloot in Tweede Kamer: ‘Wat hebben wij gefaald’
Zorginstellingen rondom het Vlaardingse pleegmeisje kregen er 3 maart flink van langs in de Tweede Kamer. In de commissie vond een hoorzitting plaats. De kritiek van Kamerleden richtte zich vooral op pleegorganisatie Enver en de William Schrikker Stichting. “Als deze fouten in het normale bedrijfsleven waren gemaakt, dan was je allang ontslagen of zelfs vervolgd.”

door Siebe van der Ende
maandag 03 maart 2025 18:58
Lang gaat het in de hoorzitting over wat er 3 december 2023 is gebeurd, als het pleegmeisje een supermarktmedewerker om hulp vraagt. Sander van de Koot, hoofd van Politie Eenheid Rotterdam, legt uit hoe agenten met de situatie zijn omgegaan. “We zien eerdere meldingen in ons systeem, dus de agenten namen het enorm serieus. Het meisje is door de agenten meegenomen naar het politiebureau.”
Via via nemen de agenten contact op met de jeugdbescherming van de William Schrikker Stichting. “Ze bellen met hun specialisten en krijgen tot twee keer toe te horen dat dit meisje eerder dergelijke verhalen heeft verzonnen”, aldus Van de Koot. “Ze krijgen te horen: ‘geef het meisje maar mee aan de pleegmoeder’. De betrokken agenten zijn daar met de kennis van nu natuurlijk heel ontevreden over.”
Dit herkent Esther Reinhard, bestuurder van pleegorganisatie Enver, ook. “De conclusie die is getrokken door de pleegzorgbegeleider, dat de verhalen en de zorgen die het meisje uitte pasten binnen haar trauma. Deze signalen zijn verkeerd geduid, dat is verschrikkelijk om achteraf te zien.” Van de Koot vraagt zich af waarom politieagenten de keuze moet maken of het kind uiteindelijk terug kan naar het pleeggezin. “Het zijn de ‘generalisten’ die ook alles moeten weten over verkeer en afval.”
Maanden geen contact met kind
Pleegorganisatie Enver kreeg het zwaar te verduren tijdens de hoorzitting. “Hier heeft wel iemand gewerkt die echt enorme fouten heeft gemaakt met enorme consequenties. En Ik vind dat we met zijn allen daar niet voor kunnen wegkijken”, aldus kamerlid Rosemarijn Dral (VVD). Reinhard vertelt waarom het pleegmeisje tussen januari en mei niet werd bezocht door een medewerker van Enver. “Samen met de William Schrikker Stichting waren we bezig met een plan van aanpak en dat heeft teveel tijd gekost.”
Ook de William Schrikker Stichting kwam aan het woord bij de hoorzitting. Zij zijn vooral schuldbewust. “Als wij iets ongelooflijk fout gedaan hebben in dit hele gebeuren, dan is dat onvoldoende luisteren naar het kind”, vertelt Pim Croiset van Uchelen, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Hoe verschrikkelijk hebben wij gefaald met wat dit meisje heeft moeten doormaken? Daar hebben wij wat te doen en daar hebben we een plan voor.”
‘Doorfluisterspel’
Van de Koot is erg kritisch over hoe het systeem nu is ingericht in Nederland. “Het risico is dat het eigenlijk een soort doorfluisterspel wordt. Van de politie naar Veilig Thuis, intern binnen Veilig Thuis en vervolgens naar de instelling en de hulpverlener. Het risico is daardoor heel groot dat informatie niet goed terecht komt bij de hulpverlener.”
Aanstaande woensdag gaat de Tweede Kamer verder in discussie over het pleegmeisje. Het plenaire debat gaat dan om 10:15 uur van start.