advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen
  • dossier pleegmeisje

Tweede Kamer wil actie na drama rond pleegmeisje: ‘Moeten het systeem verbouwen’

Het drama rond het Vlaardingse pleegmeisje is op 5 maart onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Het inmiddels 11-jarige meisje werd zwaar mishandeld door haar pleegouders en onder andere vastgebonden in een kooi die onder stroom stond. Staatssecretarissen beloven verbetering, maar Kamerleden maken zich zorgen. “Dit is niet de eerste keer dat de jeugdzorg faalt.”

Tweede Kamer wil actie na drama rond pleegmeisje:  ‘Moeten het systeem verbouwen’
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 05 maart 2025 14:54

Veel Tweede Kamerleden spreken hun afschuw uit over de situatie rondom het ‘meisje van Vlaardingen’, zoals velen haar noemen. “Sorry tegen de moeder en het meisje dat het systeem jullie in de steek gelaten heeft”, aldus Faith Bruyning van NSC. “Ik voel boosheid”, vertelt Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA. “Omdat Nederland geen veilig land is voor kinderen. Er zijn twintig kinderrechten bij dit meisje geschonden.”

“Waren dit rotte appels of zit er rot in het systeem?”, vraagt Harmen Krul van het CDA zich af. Veel Kamerleden spreken hun zorgen uit. “Dit is geen incident, maar een structureel probleem”, aldus Hanneke van der Werf van D66. Ook Westerveld maakt zich zorgen over de inrichting van de jeugdzorg. “Dit mag nooit meer gebeuren, maar het gebeurt al jaren. Dit kan morgen weer gebeuren.”

“Het is duidelijk dat dit niet zomaar een incident was”, aldus Teun Struycken, staatssecretaris van Rechtsbescherming. Hij wil het hele systeem gaan ‘verbouwen’. Vincent Karremans, staatssecretaris Jeugd, wil hard aan de slag om zaken te verbeteren. “We zijn pas tevreden als we het maximale hebben gedaan om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

Wie heeft welke verantwoordelijkheid?

Lang ging het over wie welke verantwoordelijkheid heeft als het misgaat. Volgens Rosemarijn Dral van de VVD ligt er ‘te grote verantwoordelijkheid te laag binnen de organisaties, zonder voldoende toezicht’. Volgens het inspectierapport zou er bij de Vlaardingse pleegouders een pleegzorgmedewerker te dicht op het gezin hebben gestaan. “Bescherming van kinderen mag niet vervallen door vertrouwen in pleegouders”, aldus Patrick Crijns van de PVV.

Volgens staatssecretaris Struycken moet het aantal betrokken organisaties binnen één specifieke casus minder worden. “Zo moet het ‘doorfluisterspel’ of het ‘estafettemodel’ worden voorkomen. Maar er moet wel altijd voldoende tegendruk zijn. Er moet, zowel binnen als buiten de organisatie, altijd iemand meekijken.”

‘Er moet veel anders, dat is duidelijk’

Door Kamerleden worden veel voorstellen gedaan om de situatie te verbeteren. Bruyning wil dat ieder pleeggezin jaarlijks opnieuw wordt gescreend. Ook wil ze dat er binnen 48 uur gehandeld wordt na een melding van misbruik of mishandeling. Westerveld wil dat kinderen duidelijker wordt gemaakt dat ze recht hebben op een vertrouwenspersoon. Crijns is van mening dat bestuurders van Enver zouden moeten opstappen.

Volgens Struycken wordt al veel gedaan en zijn er wetsvoorstellen onderweg. “Er is veel wat anders moet, dat is duidelijk voor iedereen. We moeten naar een lerend systeem waarin er meer mogelijkheden zijn om in te grijpen.” Volgens Karremans is het kabinet bezig met ‘rigoureuze stelselwijzigingen’.

Volgens Karremans moeten pleegouders vaker tussentijds worden gescreend. “We werken aan bredere screening, maar ook onafhankelijkere screening. Het moet niet alleen aan de pleegzorgbegeleider worden gevraagd. Dat ging bij het Vlaardingse meisje natuurlijk enorm mis.”