advertentie
Raad is eigenlijk machteloos, maar zoekt toch naar verbetering binnen de pleegzorg
De Vlaardingse gemeenteraad is donderdagavond 6 maart in debat gegaan over wat er in de pleegzorg moet gebeuren naar aanleiding van het drama rond het Vlaardingse pleegmeisje. De raad heeft meerdere voorstellen aangenomen. Er moet onder andere betere screening en betere informatie-uitwisseling komen binnen de pleegzorg.


door Siebe van der Ende
vrijdag 07 maart 2025 13:01
Officieel heeft de gemeente Vlaardingen weinig verantwoordelijkheid binnen het verhaal van het pleegmeisje. Ze woonde namelijk in Rotterdam en werd door de pleegorganisatie die Rotterdam heeft ingehuurd in Vlaardingen geplaatst. Door het zogenaamde ‘woonplaatsbeginsel’ heeft Rotterdam dan de verantwoordelijkheid voor de zorg rond het meisje.
Ondanks dat vonden raadsleden het belangrijk om een aantal punten aan te kaarten. “Ik hoop dat we als Vlaardingen een signaal kunnen geven. Ik hoop dat wij als gemeenteraad met onze woorden een verschil hebben kunnen maken”, sprak raadslid Wouter de Reus (ChristenUnie/SGP). “Ik voel me voor iedereen verantwoordelijk, maar ik ben dat niet”, gaf wethouder Jacky Silos aan.
‘Vertrouwen is beperkt’
Silos was in haar bijdrage kritisch op het huidige jeugdzorgsysteem. “Wij hebben te maken met een ‘doorfluisterspel’ waar de gemeente een heel kleine rol in heeft.” Ze vindt het ook vreemd dat de gemeente de zorg moet inkopen, maar het controleren van de kwaliteit van de geleverde zorg géén taak van de gemeente is.
“Mijn vertrouwen in het huidige stelsel en het voorkomen van dit soort incidenten is beperkt”, vertelt Silos. “Ik vind dat je moet kijken naar de rol die de samenleving kan spelen. Daar kunnen we als gemeente wel wat mee. De stem van de buren, de biologische moeder en de supermarktmedewerker hadden meer gewicht moeten hebben.”
Geld tekort bij Veilig Thuis
Tijdens de vergadering sprak Silos ook over de problemen die Veilig Thuis ervaart. Volgens de wethouder kampt Veilig Thuis met een capaciteitsprobleem. “Veilig Thuis vertelde zes miljoen euro meer nodig te hebben. Dit vonden de betrokken gemeentes teveel. Maar omdat de wachtlijsten erg lang zijn hebben wij als gemeentes 1,5 miljoen euro gegeven.”
“Het is een enorm spanningsveld”, aldus Silos. “Er is een wachtlijst. Die wil je graag wegwerken, want je wil geen wachtlijst als veiligheid in het geding is. Maar aan de andere kant staan we als gemeente aan de financiële afgrond.”
Drie voorstellen
Uiteindelijk worden drie voorstellen met grote meerderheden aangenomen. ONS.Vlaardingen diende voorstellen in om te pleiten voor betere informatie-uitwisseling tussen jeugdzorgorganisaties en te zorgen voor betere en regelmatigere screening. Heel de Stad diende een voorstel in om meer gebruik te maken van ‘verklarende analyses’. Dit kan jeugdzorgmedewerkers helpen om beter op een rij te krijgen wat er moet gebeuren.
In de voorstellen wordt opgeroepen om zaken ‘aan te bevelen’ en bij andere instellingen te ‘pleiten’ om dingen te veranderen. Die woordkeuze lijkt tekenend voor de weinig sturende rol die de Vlaardingse gemeenteraad heeft als het gaat over de problemen rond het Vlaardingse pleegmeisje.