advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • geschiedenis

Schiedamse burgemeestersfamilie bezat Surinaamse plantages

Onder slechte omstandigheden stierven velen mensen, werkend voor de Schiedamse Pichot familie. Na een jaar onderzoek wordt de omvang van de Surinaamse bezittingen van de invloedrijke familie duidelijk: aandelen in 13 plantages waarop honderden tot slaaf gemaakte mensen werkten.

Markus Burger

door Markus Burger

zondag 09 maart 2025 21:38

Onderzoeker Jean Jacques Vrij heeft in opdracht van de gemeente Schiedam onderzoek gedaan naar de bezittingen en geldstromen van de bestuurdersfamilie in de 18e eeuw. De familie is belangrijk voor de stadsgeschiedenis, drie van hen werden burgemeester.

De familie komt van origine uit Bergerac in Zuid Frankrijk. Ze leefden een tijd lang op Suriname, waar ook een deel van de latere stadsbestuurders van Schiedam zijn geboren. In Suriname hadden ze verschillende plantages zoals ‘De Hoop’ in de buurt van Paramaribo. “Op een plantage werkten zo’n honderd tot tweehonderd mensen”, legt Vrij uit. Er kunnen dus op de plantages samen duizenden mensen hebben gewerkt. Omdat mensen het zware werk maar kort volhielden en daardoor jong stierven was er een constante stroom nieuw tot slaaf gemaakte mensen op de plantages.

“Als college willen wij dat Schiedam een inclusief en veilig thuis is voor iedereen, elke Schiedammer. Een van de dingen die we daarvoor doen is het bespreekbaar maken van ons gezamenlijke verleden”, aldus wethouder Anouschka Biekman.

De gemeente en het gemeentearchief krijgen doormiddel van het onderzoek een steeds completer beeld van de stadsgeschiedenis, waaronder dit slavernijverleden. Gemeentearchivaris Laurens Priester moedigt enthousiaste inwoners aan om zelf ook onderzoek te doen. Priester: “Benut de digitalisering van de archieven en gebruik de nieuwe technologie om dit verhaal verder aan te vullen. Er is altijd weer een nieuw onderzoek mogelijk.”