advertentie
  • Vlaardingen
  • geschiedenis
  • kunst en cultuur

Documentaire over unieke bewaarmethode van archief Jan Anderson in besloten première

In de Vue op het Veerplein in Vlaardingen is op dinsdag 11 maart de documentaire Doornroosje, de tijd als vriend op besloten wijze in première gegaan. De film vertelt het verhaal van de innovatieve bewaarmethode die speciaal ontwikkeld is voor de grote verzamelcollectie van Streekmuseum Jan Anderson. Erfgoedhuis Zuid-Holland en studenten van Reinwardt Academie zijn verantwoordelijk voor het project.

Julian Jansen

door Julian Jansen

woensdag 12 maart 2025 14:24

De vernieuwde bewaarmethode heet ook wel ‘Doornroosje’, omdat de collectie van Anderson wordt gearchiveerd en in slaap wordt gebracht. De volgende generatie zal het materiaal dan herwaarderen. Bedenker en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers hoopt dat er op deze manier zo min mogelijk archief verloren gaat. De unieke bewaarmethode is een experiment dat later op meerdere museumcollecties kan worden toegepast.

Besloten première

Op de besloten première kwamen veel mensen af die een rol hebben gespeeld bij het bewaarproces. Vrijwilligers, studenten en betrokkenen verzamelden zich in de foyer voor de zaal. Allen kwamen even langs bij Anderson die voldaan om zich heen keek. Iedereen heeft een ander aandeel gehad in het bewaarproces dat begonnen is in de coronaperiode en eindigt in deze bioscoopzaal.

Onder andere coördinator van het project namens Erfgoedhuis Zuid-Holland Evelien Masselink opende de première. Zij sprak een dankwoord uit voorafgaand aan de documentaire. Ook wethouder Lianne van Kalken sprak haar trots uit over het project dat zich in Vlaardingen afspeelt. De wethouder gaf het startschot voor de film.

Geslaagd experiment

Een aantal bezoekers vertelde ontroerd te zijn door de documentaire. Ook bij Anderson waren vochtige ogen te bespeuren. Gerard Rooijackers, bedenker achter project, en filmmaker Daan van Paridon sloten de première af.

Na afloop konden geïnteresseerden een handtekening krijgen van hoofdpersoon Jan Anderson. Het is nog niet bekend waar en wanneer de documentaire publiekelijk te zien is.