advertentie
Minimumleeftijd voor gratis reizen met ov voor minima verhoogd van 65 naar 67 jaar
De leeftijd voor het gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Schiedam is verhoogd van 65 naar 67 jaar. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond 11 maart besloten tijdens de gemeenteraadsvergadering. Tegelijkertijd wilde raadslid Serkan Kiliçkaya van GroenLinks ouderen met 120 procent van de bijstandsnorm gratis met het ov laten reizen. Dit is volgens verantwoordelijk wethouder Petra Zwang onmogelijk, omdat dit financieel niet te dekken is. “Zeker niet met het ravijnjaar waar we voor staan.”


door Dennis Koorevaar
woensdag 12 maart 2025 16:08
De discussie over het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers met een lager inkomen ging vooraf aan het door GroenLinks in te dienen amendement. Daarin werd gevraagd om de inkomensnorm voor het vrij reizen aan te passen. “Met het uitbreiden van deze regeling zouden minder ouderen bijvoorbeeld in eenzaamheid moeten leven. Het biedt ouderen nu de kans om deel te nemen aan uitstapjes met familie en gemakkelijk een bezoek aan de dokter te kunnen brengen.”
Maarten Reuderink, fractievoorzitter van de OuderenPartij Schiedam, gaf aan dit amendement te ondersteunen. “Wij vinden gratis ov voor alle ouderen sowieso geen slecht idee. Wij gaan voor stemmen, omdat we denken dat dit een verbetering is.”
Het CDA, Progressief Schiedam en onder andere de PvdA zijn ook voorstander van dit voorstel maar zeggen tegelijkertijd dat ze kritisch en realistisch moeten zijn. “We vinden het dan ook niet verantwoord zonder een dekkingsvoorstel”, licht John Maris (PS) toe.
'Alleen maar afraden'
Wethouder Petra Zwang vindt het voorstel ook sympathiek. “We zouden heel veel mensen iets willen geven wat zij nodig hebben. Maar met het oog op bijvoorbeeld het ravijnjaar kan ik het toch alleen maar afraden.”
Tot slot kwam vanuit GroenLinks de vraag of de ouderen die bij de huidige regeling niet in aanmerking komen voor gratis openbaar vervoer wél WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) kunnen aanvragen zodat zij via doelgroepenvervoer kunnen reizen. Het antwoord van wethouder Zwang: “Dat kan alleen als je aan de criteria voldoet.” Om van WMO gebruik te maken, moeten mensen aantoonbaar niet meer zelfstandig kunnen reizen.
Meteen van kracht
Uiteindelijk werd het amendement voor uitbreiding van de regeling met 11 stemmen voor en 22 tegen afgewezen. Het daarop volgende raadsvoorstel om de leeftijd te verhogen naar 67 jaar werd met 23 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen.
De regeling wordt per direct veranderd. Bij nieuwe aanvragen geldt dus de nieuwe minimumleeftijd van 67 jaar. Mensen die 65 of 66 zijn en al van de regeling gebruikmaakten, kunnen daar wel gewoon mee doorgaan.