advertentie
  • Vlaardingen
  • geschiedenis

Kamp De Vergulde Hand: tekeningen en foto’s onthullen leven van gevangenen

De familie Ronde heeft een boekje met foto’s en tekeningen over kamp De Vergulde Hand geschonken aan Museum Vlaardingen en het Stadsarchief Vlaardingen. De tekeningen en foto’s geven een bijzonder inkijkje in het dagelijkse leven van de gevangenen na de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal is gemaakt door Jan Ronde (1905-1995), een van de eerste gevangenen van het kamp.

Kamp De Vergulde Hand: tekeningen en foto’s onthullen leven van gevangenen
foto: Museum Vlaardingen
redactie

door redactie

zaterdag 15 maart 2025 07:55

Na de bevrijding in 1945 richtten de autoriteiten kamp De Vergulde Hand, gelegen aan de Maassluissedijk in Vlaardingen, in als gevangenkamp voor mensen die verdacht werden van collaboratie of lidmaatschap van de NSB. Ronde sloot zich in maart 1941 aan bij de NSB in de hoop dat dit het Nederlandse bedrijfsleven zou stimuleren, maar in februari 1944 verliet hij de partij. In de zomer van 1945 werd hij gevangengenomen en hij zat vast tot en met 25 oktober 1946. Na zijn vrijlating begon hij een fotozaak in Vlaardingen.

De tekeningen in het boekje tonen hoe gevangenen in kamp De Vergulde Hand werden behandeld. Ze werden onderworpen aan zware fysieke oefeningen als straf en mochten slechts eenmaal per maand bezoek ontvangen. Op een van de tekeningen schreef Ronde: “Te veel om dood te gaan, te weinig om van te leven.” Hierop is een kaalgeschoren gevangene afgebeeld.

Naast de tekeningen bevat het boekje acht foto’s, die waarschijnlijk in 1948 zijn gemaakt nadat het kamp verlaten was. De foto’s laten de leegstaande gebouwen, de wachttoren en het prikkeldraad zien. Ronde heeft bij de afbeeldingen de functies van de gebouwen genoteerd, waaronder het broodmagazijn, het lijkenhuis en de keuken.

Speelgoed vrachtauto met geheim vakje

Naast het boekje heeft de familie ook een houten speelgoedvrachtauto geschonken. Ronde maakte dit speelgoed tijdens zijn gevangenschap. Een van de foto’s toont zijn zoon die ermee speelt. De vrachtwagen had een geheim vakje onder de zitting, waar precies twee pakjes sigaretten in pasten. Ronde’s vrouw bracht het speelgoed regelmatig terug naar de gevangenis onder het voorwendsel dat het kapot was en gerepareerd moest worden.

.Ronde_vrachtwagen.jpg

Zoon van Ronde met de speelgoed vrachtwagen | Foto: Museum Vlaardingen

Het boekje en de speelgoed vrachtauto zijn van 6 tot en met 31 maart te zien in Museum Vlaardingen.