advertentie
Oekraïners strijden voor behoud van hun wijk: 'Alles is aanwezig op deze plek'
Duizend Oekraïense vluchtelingen wonen sinds twee jaar in Mrija, een 'dorp' met flexwoningen, een schooltje en een sporthal. Ze verzetten zich hevig tegen de sloop, die in 2026 staat gepland. "Deze wijk heeft veel geld gekost, dat ga je toch niet slopen?"

door redactie
maandag 17 maart 2025 19:19
De Oekraïense wijk ligt aan de rand van Vlaardingen. Een groene plek, ingeklemd tussen de industrie. De bewoners zijn blij met hun huizen. De metro raast voorbij, er zijn voetbalvelden, speeltuinen, ondergrondse afvalcontainers en bomen.
De tijdelijke wijk staat er pas sinds 2023 en wordt dus volgend jaar weer afgebroken. De tiny houses worden gedemonteerd en beschikbaar gesteld aan de woningbouwvereniging. De infrastructuur, plantsoenen en wegen worden met de grond gelijk gemaakt. Het lege terrein moet plaats bieden aan de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.
Miljoenen in groen
De Rijksoverheid stelde maar liefst 60 miljoen euro beschikbaar aan Vlaardingen om de groene wijk te bouwen. De ontmanteling is zonde van de miljoenen die in het project zijn gestopt, stellen de bewoners en ook Remi Poppe kwam eerder al in verzet. In een tijd van woningnood is het volgens hen niet verstandig om de wijk te slopen. De Oekraïners zijn een petitie gestart om Mrija - in ieder geval nog een paar jaar - te behouden.
"Er kunnen hier ook Nederlanders wonen die geen huis kunnen vinden of vluchtelingen uit andere landen", zegt bewoonster Katia. "Alles is aanwezig op deze plek. Zelfs de metro is in de buurt." De Oekraïense woont met haar dochter in een van de tiny houses. De industriële omgeving is voor haar en veel andere bewoners geen bezwaar. "Je hebt hier veel banen in de buurt."
© Rijnmond
Nieuwe rioolzuivering
De wijk Mrija ligt midden tussen de industrie en bedrijventerrein Vergulde Hand. De huidige zuiveringsinstallatie voor rioolwater van Hoogheemraadschap Delfland ligt pal naast de wijk. Deze installatie voldoet niet meer aan de eisen op het gebied van zuivering en veiligheid.
Op de grond van de Oekraïense wijk wil het waterschap een nieuwe installatie bouwen. De gemeente werkt hier volgens het oorspronkelijke plan uit 2023 gewoon aan mee. Het waterschap heeft onderzocht wat de beste optie is: renovatie of nieuwbouw. De conclusie is dat nieuwbouw beter is.
"Renovatie brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor de continuïteit van de zuivering en de mensen die er werken: ook tijdens de renovatie moeten de mensen in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier hun wc’s kunnen doortrekken", schrijft het waterschap in een statement. Ook is het terrein te krap.
© Rijnmond
'Zorgen om de mensen'
Predikant Hugo Habekotté van de protestante kerk in Vlaardingen staat in contact met Oekraïense bewoners. Hij roept het waterschap op om renovatie van de huidige waterzuiveringsinstallatie toch nog eens te onderzoeken. Zodat de wijk niet afgebroken hoeft te worden.
"Het is voor veel mensen de plaats van rust waarop ze gehoopt hadden. De menselijke kant is de reden waarom wij ons de meeste zorgen maken", zegt Habekotté.
© Rijnmond
'Kapitaalvernietiging'
De predikant vindt het ook zonde van de investering als de verzorgd aangelegde wijk weer wordt ontmanteld. "Kijk naar de hele infrastructuur die hier is aangelegd. Het is kapitaalvernietiging om deze wijk in korte tijd weer af te breken. Hier kunnen na de oorlog ook andere woningzoekenden wonen."
De bewoners hebben 1000 handtekeningen verzameld. Ze gaan dinsdag naar de Tweede Kamer om de petitie voor behoud van de wijk aan te bieden. Ze hopen dat de landelijke politiek de afbraak van de wijk nog kan tegenhouden.
"Het is een fijne plek om te wonen. Waarom zou je het vernietigen?!", zegt bewoonster Dania. "Het maakt mij heel verdrietig om daar aan te denken."
Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond