advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • politiek

Tot 1 augustus mag er op plekken in Schiedam preventief gefouilleerd worden

De veiligheidsrisicogebieden in Schiedam zijn verlengd tot 1 augustus, maar met een aangepaste focus. Waar voorheen een groot deel van de stad onder de maatregel viel, wordt deze nu specifiek gericht op jongeren tussen de 12 en 25 jaar in de wijken Nieuwland, Oost, Zuid en het industriegebied. Burgemeester Harald Bergmann benadrukt dat dit besluit is genomen vanwege de recente incidenten waarbij jongeren wapens bij zich droegen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 25 maart 2025 20:19

Sinds 14 maart was Schiedam grotendeels een veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie mensen preventief mocht fouilleren. In maart werd de maatregel nog uitgebreid vanwege een reeks geweldsincidenten, waaronder steekpartijen en een dodelijk incident met de 13-jarige Joni. Nu heeft de gemeente ervoor gekozen om de maatregel in te perken en zich specifiek te richten op jongeren in bepaalde wijken. Gebieden zoals Centrum, West, Kethel en Groenoord vallen niet langer onder de regeling.

Niet gebonden aan wijk

Volgens Teun van Buuren, teamchef van de politie, zijn er sinds begin dit jaar meer wapengerelateerde incidenten dan normaal. De politie maakt zich zorgen over het aantal wapens dat bij jongeren wordt aangetroffen en het wisselende karakter van hun verzamelplekken. Jongeren zijn niet altijd gebonden aan hun woonwijk, maar verplaatsen zich door de stad met scooters, fietsen of het openbaar vervoer. En die verplaatsing bemoeilijkt de handhaving, legt de politiechef uit.

Naast de fouilleeracties neemt de gemeente aanvullende maatregelen. Wanneer de politie een wapen aantreft bij een jongere, wordt er een huisbezoek afgelegd waarbij de slaapkamer wordt doorzocht en een gesprek met de ouders plaatsvindt. Ook ontvangen de jongeren een brief van de gemeente, waarin staat dat binnen twee dagen een medewerker langskomt om het gesprek aan te gaan.

'Actief begeleiden'

De verlenging van de veiligheidsrisicogebieden is tijdelijk. Op 1 augustus moet er een actieprogramma klaar zijn om de problemen structureel aan te pakken. Burgemeester Bergmann benadrukt dat het niet alleen om repressieve maatregelen gaat, maar ook om preventie en begeleiding. "We willen jongeren weer een goede start geven in Schiedam. Als we het tij willen keren, moeten we hen actief begeleiden", aldus Bergmann.

Of de maatregel na 1 augustus wordt voortgezet, hangt af van de resultaten en de ontwikkeling van het actieprogramma. De burgemeester stelt dat een alomvattende aanpak nodig is en dat losse maatregelen niet voldoende zijn. "Zodra het niet meer nodig is, weten we dat het goed gaat met de stad. Maar tot die tijd moeten we ingrijpen waar nodig en begeleiden waar mogelijk."