advertentie
Docent ‘Fedde’ hielp 18 jaar kinderen met maken van theater: ‘Nieuwe generatie’
Docent Fedde Bouma op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam heeft een oeuvre award ontvangen voor het jarenlang meewerken aan het EenAnder Festival, eerder het EenAkter Festival genoemd. Afgelopen jaar stopte hij met het bedenken en regisseren voor de toneelstukwedstrijd. Twee blikt met hem terug op achttien edities van het festival.

door Jeroen Langeveld
donderdag 27 maart 2025 16:38
De docent wordt op het Stedelijk Gymnasium aangesproken als 'Fedde' en niet als 'meneer Bouma'. Dat hij bij zijn voornaam wordt aangesproken is op eigen verzoek. Hij heeft daarmee een bijzondere positie onder leerlingen gecreëerd. Terwijl Twee met hem door de school in Schiedam loopt wordt hij door leerlingen losjes aangesproken en wordt er gevraagd of hij een filmster geworden is.
“Het festival is in het leven geroepen om uitwisseling tussen leerlingen die toneel leuk vinden met elkaar in gesprek kunnen gaan en een wedstrijd kunnen hebben”, legt Fedde uit. De docent won tweemaal een prijs op het festival, eenmaal de juryprijs en een andere keer de publieksprijs.
‘In de politiek’
Vaak komt Fedde nog oud-leerlingen tegen. Dan hoort hij verhalen over de betekenis die het EenAkter Festival op hen heeft gehad. “Voor sommigen was het een veilig thuis, voor mensen die zich niet gezien of gehoord voelden. Anderen zeggen: 'ik heb daar wat aan gehad, ik zit nu in de politiek'.”
De reden dat de docent van het Stedelijk Gymnasium besloot af te zwaaien bij het festival? Hij vindt dat theater moet shockeren. En dat kan niet altijd meer in deze tijd. “Ik ben opgevoed met theater in de jaren '90. Dat moest heftig zijn. Afgelopen jaar heb ik ruzie gehad met een leerling en met ouders over het gebruik van een tekst die te grof was, terwijl dat een tekst uit het jeugdtheater was van in de jaren '90.”
'Boomerhoofd'
Fedde Bouma hoopt dat de traditie wordt voortgezet en dat er in de toekomst zelfs een theaterwedstrijd komt waar alle Schiedamse en Vlaardingse scholen aan meedoen. “Ik denk dat de wereld een betere plek wordt als er meer geacteerd en gespeeld wordt.” Toch is dit wel echt iets voor een nieuwe generatie. “Als je twintig jaar hetzelfde doet dan zit in jouw manier van denken en werken. Misschien moet het wel een filmfestival worden, of moeten het grappige filmpjes zijn die overal gepost moeten worden. Ik weet het niet. Ik kan dit alleen maar met mijn boomerhoofd bedenken. Ik vind dat daar op een andere manier over nagedacht moet worden”, aldus de docent.